Član posade superjahte "Bayesian" se oglasio, rekao kako su se spasili: Osetili su pomeranje i završili u vodi

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na društvenim mrežama pojavila se informacija o tome kako se posada superjahte "Bayesian" spasila i da je u pitanju bila "puka sreća".

Naime, članovi posade su bili na palubi i obezbeđivali lagane stvari, kao što su jastučići, sitan inventar, vrata od lupanja, kada se vetar odjednom pojačao i navodno ih bacio u vodu.

"Član posade je rekao da se vreme pogoršalo i da je posada u tom trenutku bila na palubi obezbeđujući sve pokretne stvari: jastučice, vrata.... Odjednom, osetili su kako se brod pomerio 20 stepeni udesno usled jakog vetra, a onda se i nagib superjahte povećao i oni su bili u vodi", navodi se na Fejsbuk stranici Tad Robertsa.

"Čamac je podeljen na brojne vodonepropusne pregrade, kako poplava ne bi potopila čamac. Međutim, očigledno nije bio spreman za oluju", navodi se na stranici.

Petoro gostiju pronađeno je mrtvo u istoj kabini, prema podacima službi za spasavanje. Svi su pronađeni u kabini na levoj strani broda bežeći od poplave.

Njih petoro nije bilo smešteno u toj kabini zbog čega se veruje da su oni zapravo pokušavali da pobegnu i na kraju bili zatočeni baš u toj kabini. Oni su zapravo išli ka najvišoj tački broda kako je voda nadirala u jahtu.

Zvaničnici su izneli teoriju i da je putnike voda nosila do te kabine. Ne mogu da tvrde koja je od te dve mogućnosti je više verovatna.

Najmlađa žrtva, ćerka Majka Linča, 18-godišnja Hana, pronađena je na drugoj strani broda.

Inače, leva i desna strana su termini za pravac u odnosu na prednji deo broda. Kada ste okrenuti prema prednjem delu broda, leva strana je na vašoj levoj, a desna strana na desnoj strani. Termini potiču iz starog engleskog i kako su čamci bili konfigurisani u ranim danima čamca.

Posada, koja je preživela potop, još uvek je u stanju šoka i imaju povrede koje nisu opasne po život.

Ronioci su prijavili da je čamac netaknut, što pretpostavlja da znači da je oprema sva tu i u jednom komadu leži na dnu pod uglom od 90 stepeni zbog čega ne viri iz vode.

Posetimo, podsetimo, kapetan jahte "Bayesijan" britanskog tehnološkog tajkuna Majka Linča, koja je 19. avgusta potonula u blizini Palerma, Džejms Katfild, izjasnio se da prihvata odgovornost, ali ne i krivicu i odbio da odgovara na pitanja tužilaca.

Stiven Edvards, bivši kapetan superjahte "Bayesian", koja je potonula kod obala Sicilije, izneo je svoje hipoteze za koje smatra da su verovatne i da su dovele do potonuća superjahte.

Nakon tragedije koja se dogodila kada je superjahta "Bayesian" potonula u blizini Sicilije, i tom prilikom je stradalo sedmoro ljudi, svi se pitaju šta je to dovelo da skup i, kako stručnjaci kažu, izuzetno bezbedan brod, potone.

Neki od stručnjaka oglasili su se nakon potonuća, a Stiven je predočio mogućnost da jahta poplavi i potone ukoliko je "nagib veći od 45 stepeni".

"Na jedrenjaku bi nagib od 45 stepeni tokom normalnog radnog stanja prouzrokovao poplavu", objasnio je sturčnjak, inače bivši kapetan superjahte "Bayesian", Stiven Edvards.

On je naglasio da su vremenske prilike potencijalno "gurnule" brod van njegovih operativnih granica.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA