Zašto je Rusiji toliko važan Pokrovsk da ne odustaje od njega ni nakon upada Ukrajinaca u Kursku oblast?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Od kada su ukrajinske snage 6. avgusta pokrenule uspešnu ofanzivu na Kursku oblast, što je prvi upad stranih trupa na rusku teritoriju još od Drugog svetskog rata, mnogi su očekivali da će se stratezi u Moskvi okrenuti zaštiti svoje zemlje i popustiti pritisak na istoku Ukrajine.

Međutim, ništa od toga se nije dogodilo. Ukrajinske snage, prema poslednjim izveštajima, kontrolišu oko 1.300 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti i oko stotinak naseljenih mesta dok istovremeno pokušavaju prodor u susednu Belgorodsku oblast.

Na drugoj strani Rusija ne popušta pritisak na istoku Ukrajine gde se steže obruč oko ukrajinskog grada Pokrovska u Donjecku. Ukrajina je već naredila obaveznu evakuaciju civila u strahu od pada grada u narednim nedeljama, preneo je Rojters.

Ovde objašnjavamo ključne detalje o ovom gradu, njegovoj strateškoj važnosti i borbama koje se vode.

Šta je Pokrovsk?

Ovaj grad je drumsko i železničko čvorište. U njemu je pre rata živelo 60.000 stanovnika. Par desetina hiljada je ostalo u gradu do danas. Leži na ključnom putu koji koristi ukrajinska vojska za snabdevanje drugih delova fronta, kao što su gradovi Časiv Jar i Kostjantinovka u Donjeckoj oblasti.

Rudnik uglja koji je ukrajinski najveći proizvođač koksnog uglja, a koji se koristi u industriji čelika i koji je bio od vitalnog značaja za njenu predratnu ekonomiju, udaljen je samo 20 minuta vožnje ka zapadu.

Od 2014. godine, kada je Ukrajina izgubila kontrolu nad regionalnom prestonicom, gradom Donjeckom, Pokrovsk je bio sedište značajnog tehničkog univerziteta, koji je najveći, najstariji i širom regionu.

Zašto Rusija želi Pokrovsk?

Zvanična Moskva tvrdi da je anektirala ukrajinski istočni region Donjecka, što u Kijevu odbacuju kao nezakonit potez. Rusija vidi preuzimanje kontrole nad Pokrovskom kao važnu stepenicu ka pripajanju celog regiona u sastav Rusije.

Opraštanje: Evakuacija dece iz Pokrovska Opraštanje: Evakuacija dece iz Pokrovska Foto: Tanjug/AP

Kontrola grada, koji ruski mediji nazivaju "kapija Donjecka" omogućilo bi Moskvi da ozbiljno poremeti ukrajinske linije snabdevanja duž istočnog fronta i pojača svoju kampanju za zauzimanje grada Časiv Jar, koji se nalazi na višem tlu i nudi potencijalnu kontrolu nad širim područjem.

Ograničavanje putne mreže koju koristi ukrajinska vojska dovelo bi do vleikog rasta pritiska i ona ne bi mogla da održi pozicije sa obe strane pokrovska. To bi moglo da omogući Rusiji da se konsoliduje i napreduje na liniji fronta.

Šta Ukrajina čini da bi odbranila ovaj grad?

Predsednik Volodimir Zelenski, koji je upozorio da je situacija u blizini Pokrovska "teška", rekao je 26. avgusta, nakon što ga je obavestio šef vojske, da je Ukrajina odlučila da će dodatno ojačati svoje snage u sektoru Pokrovsk.

On je rekao da se ovaj sektor suočava sa najvećim talasom ruskih napada, ali je predvideo da će Rusija morati da žrtvuje desetine hiljada vojnika da bi ostvarila svoje ciljeve.

Oblast oko Pokrovska je dom raznih industrijskih objekata koje će ukrajinska vojska verovatno koristiti za ukopavanje i odbranu grada, iako će Rusija verovatno koristiti razorne "klizne bombe" protiv njih.

Ukrajinske snage u međuvremenu pokušavaju da prošire svoju kontrolu nad teritorijom koju su zauzele u Kurskoj oblasti nakon iznenadnog upada. Jedan od navedenih ciljeva te operacije bio je pokušaj da se primora Rusija da prebaci sopstvene snage sa istočnog fronta kako bi se smanjio pritisak na Pokrovsk.

Volodimir Zelenski Planovi i strategija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa oficirima Foto: Tanjug/AP

Ali Oleksandr Sirski, glavni komandant ukrajinskih trupa, rekao je 27. avgusta da je Moskva razumela cilj Kijeva i da je nastavila da fokusira svoje napore na Pokrovsk, gde su, kako je rekao, koncentrisane ruske najsposobnije jedinice.

Sirski je rekao da su ukrajinske snage angažovane u aktivnom inžinjerijskom radu na odbrambenim pozicijama u oblasti.

Kako Pokrovsk danas izgleda?

Plavo-žuta ukrajinska zastava i daje se vijori nad ovim gradom, dok preostalo lokalno stanovništvo pokušava da se evakuiše. Drugi, pak, pokušavaju da nastave sa svojim svakodnevnim životom. Reporteri Rojtersa su posetili Pokrovsk 23. avgusta i u izveštaju su naveli da su brojne zgrade oštećene i da su na većinu polupani prozori.

Neke zgrade su ostale bez krovova, balkoni su uništeni, dok su granatiranja postala svakodnevica. Starije žene na ulici prodaju povrće, a rafovi lokalnih prodavnica već dugo su prazni.

Vadim Filaškin, guverner Donjecke oblasti rekao je da u široj oblasti Pokrovska još živi oko 53.000 civila među kojima je oko 4.000 dece. Vode i struje u gradu odavno nema.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA