Čuveni advokat koji je bio inspiracija za kultni film osuđen zbog prevare: Zakinuo klijente za silne milione

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Nekada moćni advokat Tom Žirardi proglašen je u utorak krivim po četiri optužbe za prevaru teško povređenih ili ožalošćenih klijenata, kojima je ukrao oko 15 miliona dolara u namirenju nagodbi.

Ovaj 85-godišnji osramoćeni advokat i otuđeni suprug zvezde serije "Prave domaćice iz Beverli Hilsa", Erike Džejn, bio je bezizražajan, pokazavši malo emocija dok je sudija Džozefina Staton objavljivala presude, koje donose kazne do 20 godina zatvora za svaku tačku optužnice, prenosi Daily Mail.

Obučen u zgužvane kaki pantalone, košulju plavo-belog kariranog uzorka bez kravate i isti otrcani sivi sako sa plavom postavom koji je nosio tokom većeg dela tromesečnog suđenja, Žirardi je bio gotovo neprepoznatljiv kao super-advokat čija su dizajnerska odela vredna više od 2.000 dolara nekada stavljala na liste najbolje obučenih, a uspeh u dobijanju velikih odšteta u slučajevima ličnih povreda donosio mu naslovnice časopisa.

Poroti od sedam muškaraca i pet žena trebalo je samo četiri i po sata razmatranja da donesu presudu o krivici - dva sata u utorak i dva i po sata juče.

Girardi, koji je izgradio prestižnu advokatsku firmu u Los Anđelesu Žirardi & Kis nakon što je njegova borba protiv kalifornijskog komunalnog giganta inspirisala Oskarom nagrađen film Erin Brokovič, optužen je za četiri tačke prevare putem elektronske pošte, za koje se izjasnio da nije kriv.

Njegova karijera srušila se 2020. godine kada je optužen da je ukrao milione dolara iz nagodbi koje je dobio za žrtve pada aviona Lion Air 2018. godine u Indoneziji.

Tvrdnje iz te nesreće - u kojoj je poginulo 189 ljudi - osnova su za odvojene krivične optužbe protiv Žirardija koje su još na čekanju u Čikagu. On se i po tim optužbama izjasnio da nije kriv.

Tokom suđenja, porota je čula da je između 2010. i 2020. godine osramoćeni advokat koristio sredstva iz nagodbi svojih klijenata "kao ličnu kasicu-prasicu."

"Žirardi-Kis je bila jazbina lopova, a Tom Žirardi je bio glavni lopov", rekao je pomoćnik američkog tužioca Skot Pati sudu u ponedeljak.

"Žirardi-Kis je bila kuća od karata izgrađena na lažima Toma Žirardija."

Žirardi je vodio masivnu piradimalnu šemu, lažući klijentima i neovlašćeno koristeći njihove milione za finansiranje svog raskošnog načina života, uključujući privatne avione, luksuzne automobile, ekskluzivne članske karte, skupi nakit za svoju treću ženu, bivšu go-go igračicu Džejn, kao i 20 miliona dolara za finansiranje njene glumačke karijere.

Par je bio zajedno 21 godinu, ali je njihov razvod - koji je podnela Džejn ubrzo nakon optužbi vezanih za Lion Air - bio odložen otkako je Žirardi-Kis podnela zahtev za bankrot 2021. godine sa dugom većim od 100 miliona dolara. Džejn se nije pojavila na suđenju svom budućem bivšem mužu.

Žirardija - kojem je oduzeta licenca 2022. godine nakon optužbi protiv njega - je njegov tim advokata predstavio kao osobu koja pati od demencije.

"Ostario je, razboleo se, izgubio razum", rekao je njegov advokat Čarls Snajder na sudu.

"Sva svetla su bila upaljena, ali nikoga nije bilo kod kuće. Izgubio je kontakt sa stvarnošću."

Žirardi i njegov pravni tim takođe su okrivili drugog čoveka, Kristofera Kamona (49), glavnog finansijskog direktora firme Žirardi-Kis, za koga tvrde da je ukrao između 50 i 100 miliona dolara iz kompanije.

Kamon se suočava sa predstojećim odvojenim suđenjem na kojem je optužen za slične tačke kao i Žirardi.

Tokom suđenja, tužioci su rekli poroti da je Žirardi iskoristio klijente koji su bili "u svojim najmračnijim trenucima", pateći od strašnih povreda ili oplakujući smrt voljenih.

Džo Ruigomez - kome su očajnički trebala novčana sredstva za plaćanje ogromnih medicinskih računa zbog strašnih povreda koje je zadobio u eksploziji gasa 2020. godine u svom domu, u kojoj je njegova devojka poginula - rečeno je od strane Žirardija da je njegova nagodba sa PG&E komunalnim preduzećem iznosila pet miliona dolara, dok je u stvarnosti iznosila 50 miliona dolara.

Druga Žirardijeva klijentkinja, Džudi Selberg, angažovala je nekada poznatog advokata da pokrene tužbu za nezakonitu smrt nakon što je njen suprug Pol poginuo u nesreći na brodu u aprilu 2018. godine.

Žirardi je dobio 500.000 dolara za nju, ali danas, više od četiri godine nakon nagodbe, ona i dalje duguje veliki deo tog iznosa.

Takođe je zadržao isplatu Eriki Saldani od 2,5 miliona dolara koju je trebala za plaćanje medicinskih računa za strašne povrede njenog jednogodišnjeg sina u saobraćajnoj nesreći.

I Džosi Hernandez morala je da proglasi bankrot jer Žirardi nije isplatio novac koji joj je bio dužan iz nagodbe zbog povrede uzrokovane medicinskim uređajem.

U svim ovim slučajevima, kada su klijenti zvali ili slali e-poštu Žirardiju da pitaju kada će dobiti svoj novac, on je smišljao izgovore poput postojanja hipoteke ili "zadrške" na nagodbu, da postoji problem sa poreskim vlastima ili da sudija mora da "odobri" pre nego što novac može biti isplaćen. Sve te tvrdnje bile su lažne.

"Lagao je svojim klijentima iznova i iznova o tome zašto nisu isplaćeni", rekao je pomoćnik američkog tužioca Ali Mogadas sudu. "Lagao je jer nije želeo da im da njihov novac jer je taj novac bio potrošen... već je bio potrošen."

"Iza kulisa, on je prisvajao sredstva svojih klijenata. Bilo je okrutno tretirati žrtve na ovaj način."

"Kupio je dva privatna aviona dok njegovi klijenti nisu bili isplaćeni... Ovaj slučaj je jednostavna i tužna priča o narušenom poverenju i pohlepi."

(Telegraf.rs)

Video: Radovi na izgradnji kružnog toka kod Ušća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA