Kamala povećava prednost u odnosu na Trampa: Rezultati poslednjih istraživanja dva meseca uoči izbora

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Prema rezultatima poslednjih istraživanja javnog mnjenja u Sjedinjenim Državama Kamala Haris, kandidatkinja Demokratske stranke i aktuelna otpredsednica Amerike, povećava prednost u odnosu na Donalda Trampa, kandidata Republikanske partije i bivšeg predsednika SAD.

Istraživanja su obavljena nešto više od dva meseca pre izbora, koji su zakazani za peti novembar. Obavljena su na nacionalnom nivou i izvršio ih je univerzitet "Fairleigh Dickinson", preneo je "Dailymail".

Rezultati pokazuju da Kamala Haris povećava prednost u odnosu na Donalda Trampa i to pre sveha zahvaljujući sve većoj podršci koju ima kod "birača koji nisu belci". Prema rezultatima, Kamalu Haris na nacionalnom nivou podržava 50 odsto birača, dok je uz Trampa njih 43 odsto. Preostalih sedam odsto ispitanika tvrdi da će na izborima glasati za nekog drugog kandidata.

Očekivano, oba kandidata imaju najveću podršku među registrovanim biračima svojih stranaka, dok Kamala Haris vodi sa 38 odsto podrške kod nezavisnih birača dok Trampa podržava njih 33 odsto.

Zanimljivo je da se prednost Kamale Haris uvećava ukoliko se na prvo mesto stavi rasa ili pol kandidata, odnosno ako se ispitanici pitaju da li rasa ili pol imaju značajnu ulogu u odluci oko izbora za koga će glasati.

"Izgleda da se Trampova podrška gubi kada birači misle o polu ili rasi. Stratezi obično sugerišu da biračima Demokratske stranke kod kandidata nije važan identitet ali istraživanje pokazuje drugačije rezultate", navodi Den Kasino, profesor vladanja i politike na univerzitetu "Fairleigh Dickinson".

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA