Putin parama od Gugla finansira ratnju propagandu: Rusi zaplenili više od 100 miliona dolara gigantu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Rusija je zaplenila više od sto miliona dolara od Gugla kako bi finansirala kampanju svoje ratne propagande i širenje podrške ratu koji predsednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini.

U sudskim dokumentima u koje je uvid imao britanski "Telegraf", navodi se da su bankovni računi Gugla u Rusiji ispražnjeni nedugo nakon što je pokrenuta invazija na Ukrajinu u februaru 2022.

To je, kako prenosi "Njujork post", dovelo i do bankrota Guglove podružnice u Rusiji. Zaplenjeni novac je prebačen na račune državnih medijskih kompanija uključujući "RT" i "Tsargrad", koji su se obavezali da će ga iskoristiti za širenje podrške invaziji na Ukrajinu.

Gugl je prošle nedelje podneo tužbu protiv "RT", "Tsargrad" i još jednog emitera sa sedištem u Rusiji, "NFPT", pred sudovima u SAD i Velikoj Britaniji. U međuvremenu ruski sudovi naložili su Guglu da plati veliku sumu kao odštetu za tri televizijska kanala zbog odluke kompanije da ih ukloni sa Jutjuba i izbriše njihove Gugl naloge u skladu sa odlukom o uvođenju sankcija Moskvi.

U sudskim podnescima od prošle nedelje, Gugl je naveo da je Rusija "nametnula besprimerne novčane kazne i proizvoljne zakonske kazne protiv Gugla u pokušaju da ograniči pristup informacijama o našim uslugama i kao kaznu za naše poštovanje međunarodnih sankcija protiv ruskih pojedinaca i organizacija".

"Sudski izvršitelji su zaplenili više od 100 miliona dolara imovine kompanije Google Rusija, iako je iznos koji je navodno dospeo na ime duga prema presudi u to vreme bio manji od 12,5 miliona dolara", navodi se u saopštenju Gugla i nastavlja:

"Tsargrad je dobio milijardu rubalja od zaplene, za koju je rekao da će koristiti za podršku ratu Rusije u Ukrajini".

Gugl sada pokušava da spreči tri ruska radiodifuzna entiteta da traže zaplenu njegove imovine u Južnoj Africi, Turskoj i zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji.

"Tsargrad" je tužio Gugl u Turskoj tvrdeći da mu tehnološki gigant sa sedištem u SAD duguje 360 miliona dolara. Presude ruskog suda udvostručavale su kaznu na svaka 24 sata, što znači da bi suma mogla da premaši Guglovu tržišnu vrednost.

Od ponedeljka, Guglova matična kompanija imala je tržišnu vrednost od 2.050 milijardi dolara, što je čini četvrtom najvrednijom kompanijom na svetu iza "Epla", "Envidije" i "Majkrosofta".

(Telegraf.rs)

Video: Kako da najbolje zaštitite vaš Gmail nalog u 7 lakih koraka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. avgust 2024 | 11:11

    Хахахаха, БРАВО, тако се то ради, НАЈЗАД!

  • Knjaz Miloš

    27. avgust 2024 | 11:05

    tako je !

  • Zarko

    27. avgust 2024 | 11:50

    Pa vi pljackate po celom svetu , koji hipokriti ovi kauboji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA