Brutalno ubistvo, ruski otrov i nestala Da Vinčijeva slika: Saudijski princ gazi i preko mrtvih da stekne moć

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U januaru 2015. godine, Abdulah, tada 90-godišnji kralj Saudijske Arabije, bio je teško bolestan i smešten u bolnicu. Njegov polubrat Salman trebalo je da postane novi kralj, dok se Salmanov omiljeni sin, Muhamed bin Salman, poznatiji po inicijalima „MBS", pripremao da prvi put stekne značajnu moć.

Tada 29-godišnji MBS imao je ambiciozne planove za kraljevstvo, ali se plašio da bi unutrašnji neprijatelji unutar saudijske kraljevske porodice mogli da mu se suprotstave. Jedne noći u januaru, pozvao je visokog zvaničnika bezbednosnih službi, Sad al Džabrija, na tajni sastanak u palati, odlučan da ga pridobije na svoju stranu. Obojica su ostavili mobilne telefone izvan sobe, a MBS je iščupao telefonski kabl, bojeći se prisluškivanja.

Mohamed bin Salman Al Saud Mohammed bin Salman Al Saud Saudijska Arabija Foto: Profimedia/Sipa Press/Saudi Press Agency

Tokom razgovora, MBS je govorio o svojim planovima da probudi kraljevstvo i postavi ga na mesto koje mu pripada na globalnoj sceni. Planirao je prodaju udela u Aramku, najvećoj svetskoj naftnoj kompaniji, ulaganje milijardi u tehnološke startapove, uključujući Uber, i otvaranje miliona novih radnih mesta davanjem većih sloboda ženama. Na Džabrijevo pitanje o njegovim ambicijama, MBS je odgovorio pitanjem: „Jeste li čuli za Aleksandra Velikog?“

Sastanak koji je trebao trajati pola sata, protegao se na tri, a Džabri je nakon izlaska iz sobe zatekao mnoštvo propuštenih poziva na mobilnom telefonu od kolega CIA i MI6 zabrinutih zbog njegovog dugog odsustva.

Džabri je bio visoko rangirani zvaničnik u saudijskom bezbednosnom aparatu, prijatelj sa šefovima CIA i MI6. Iako ga je saudijska vlada diskreditovala, Džabri je postao najinformisaniji saudijski disident koji je govorio o načinu na koji MBS vlada Saudijskom Arabijom. Njegov intervju za dokumentarni film otkriva nove detalje o događajima koji su oblikovali MBS-ovu reputaciju, uključujući ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine i vođenje razornog rata u Jemenu.

Mohamed bin Salman  Mohammed bin Salman saudijski princ Foto: Tanjug/AP

Kako zdravlje njegovog oca sve više slabi, MBS, sada 38-godišnjak, faktički kontroliše Saudijsku Arabiju, dom islama i najvećeg svetskog izvoznika nafte. Dok ostvaruje mnoge od svojih planova, istovremeno se suočava s optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući gušenje slobode govora, široku upotrebu smrtne kazne i zatvaranje aktivistkinja za ženska prava.

MBS je odrastao u palati gde je loše ponašanje imalo malo posledica, što može objasniti njegovu sklonost ka nepromišljenim odlukama. Prvi put je postao ozloglašen u Rijadu tokom tinejdžerskih godina, kada je dobio nadimak „Abu Rasasa" ili „Otac metka", nakon što je navodno poslao metak sudiji zbog odluke u imovinskom sporu.

MBS-ova majka, Fahda, beduinskog porekla, smatra se omiljenom među četiri žene njegovog oca. Zapadne diplomate veruju da kralj Salman već godinama pati od vaskularne demencije, oslanjajući se na MBS-a u vođenju kraljevstva. MBS je navodno predložio, ubistvo kralja Abdulaha 2014. godine kako bi ubrzao Salmanovo preuzimanje prestola. Planirao je da to uradi ruskim otrovom, međutim zabranjeno mu je da se približava kralju, koji je na kraju preminuo godinu dana kasnije prirodnom smrću.

Nakon što je 2015. godine postao ministar odbrane, MBS je poveo koaliciju u rat protiv Huta u Jemenu, što je rezultiralo humanitarnom katastrofom. Rat je pomogao da se MBS izgradi kao saudijski heroj, ali je takođe ukazao na obrazac impulsivnog i nepredvidivog ponašanja. Džabri tvrdi da je MBS falsifikovao kraljev potpis na ukazu o slanju kopnenih trupa, ignorišući upozorenja američkih zvaničnika.

MBS-ova strategija uključuje ne samo unutrašnje promene, već i upadljive demonstracije moći na globalnoj sceni. Njegova kupovina slike „Salvator Mundi“ za 450 miliona dolara 2017. godine, kao i ulaganja u sport, pokazuju njegovu ambiciju da nadmaši Zapad i izgradi Saudijsku Arabiju kao globalnu silu.

Leonardo da Vinči - Salvator Mundi Foto: Roy Snyder/Pixabay

MBS-ova vladavina je već obeležena kontradikcijama - dok modernizuje zemlju, optuživan je za represiju i nasilje. Njegova moć nastavlja da raste, ali sa sobom nosi rizike, uključujući potencijalnu opasnost od atentata zbog svojih kontroverznih poteza. U svakom slučaju, MBS ostaje ključna figura u modernizaciji Saudijske Arabije, ali i autokrata čije odluke mogu imati dalekosežne posledice.

(Telegraf.rs/BBCnasrpskom)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu: Veselin Jevrosimovic, Prince Aviation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA