Majk Linč pre smrti imao u planu da pomogne medicinskoj sestri koja je ubijala bebe: Verovao da je nevina

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Tehnološki tajkun Majk Linč, jedan od sedmoro ljudi koji su poginuli kada je potonula superjahta "Bayesian" kod Sicilije, planirao je da istraži presude donete u slučaju Lusi Letbi, rekao je njegov prijatelj poslanik.

Lusi Letbi (34) je medicinska sestra koja je do sada osuđena na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo osam novorođenčadi.

Konzervativni političar Dejvid Dejvis rekao je da je Linč želeo da osnuje britansku dobrotvornu organizaciju "Innocent Project", nalik onoj što postoji u Americi, a koja pomaže ljudima, nepravedno osuđenim, da se oslobode krivice.

Ovaj 59-godišnjak, čije je telo izvučeno iz olupine na Siciliji u četvrtak, bio je posebno zainteresovan za slučaj Letbi.

"Majk je bio stručnjak svetske klase za teoriju verovatnoće, i video je statističke slabosti u slučaju Lusi Letbi", rekao je Dejvis za Tajms, piše Metro.

Članovi njegove organizacije trebalo je da se sastanu 22. avgusta kako bi razgovarali o Lusinom slučaju, ali su u ponedeljak stigle tragične vesti.

"Ali u ponedeljak, baš kada sam planirao da mu pošaljem poruku da potvrdim ručak, pojavile su se razorne vesti o potonuću njegove superjahte tokom olujnog vremena u blizini Palerma", objasnio je političar.

Mike Lynch Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

U junu ove godine Linč je oslobođen optužbi za prevaru sa kojima se suočio u SAD zbog prodaje svoje softverske firme Autonomy kompaniji Hewlett-Packard 2011. godine za 11 milijardi dolara.

Optužen je za "naduvavanje" vrednosti svoje kompanije pre njene prodaje, ali ga je porota u San Francisku proglasila nevinim.

Da je osuđen, morao bi da provede 20 godina "iza rešetaka".

"Majkova tragična smrt je podsetnik na ljudsku cenu pravnih sistema koji, iako su dizajnirani da podržavaju pravdu, sami mogu postati instrument duboke nepravde", rekao je Dejvis.

On je smrt Linča opisao kao "užasnu ličnu tragediju" za njegovu porodicu i prijatelje, ali i "veliki gubitak" za društvo u celini.

Podsetimo, superjahta "Bayesian", vredna 15 miliona funti, potonula je u blizini Portičela u ponedeljak oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu nakon što ju je pogodila oluja.

Bayesian super jahta Foto: Perini Navi Press Office Handout / Zuma Press / Profimedia

Telo kanadsko-antigvanskog državljanina Rekalda Tomasa, koji je radio kao kuvar na jahti, pronađeno je na licu mesta istog dana.

Tela Linča, njegove 18-godišnje ćerke Hane, predsednika banke Morgan Stanley International Džonatana Blumera, njegove supruge Džudi Blumer, advokata "Clifford Chance-a" Krisa Morvilja i njegove supruge Nede kasnije su izvučena iz olupine.

Petnaest ljudi, uključujući Linčevu ženu Anđelu Bakares (57), spaseno je sa ubrzo nakon potonuća.

Inače, kako je juče rekao italijanski tužilac, otvorena je istraga o ubistvu iz nehata.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alex 06

    26. avgust 2024 | 12:10

    Nisam morbidan ali , potonula super jahta , pa kako potonula kad je “super” , ili potonuo nepotopivi Titanik , “nepotopivi” , ko daje ta imena🤔..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA