Eksplozija bespilotne letilice: Ovako je Izrael presreo i uništio "ponos" Hezbolaha, nebo zasvetlelo

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Fotografija koja je snimljena sa položaja u severnom Izraelu pokazuje bespilotnu letelicu Hezbolaha koja eksplodira u vazduhu. Tu letelicu su presrele izraelske vazdušne snage iznad severnog Izraela.

Naime, militantna grupa Hezbolah iz Libana jutros je napala Izrael, kao osvetu za ubistvo vojnog komandanta Fuada Šakura.

Prema navodima samog Hezbolaha, oko 300 raketa i bespilotnih letelica poletelo je ka Izraelu. Portparol ove militantne grupe tvrdi da je cilj postignut, kao i da je napadnuto 11 vojnih lokacija u Izraelu.

Izrael Hezbolah Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Netanjahu: Ko povredi nas, povredićemo i mi njega

-Jutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba IDF, naložili smo našoj vojsci da proaktivno deluje kako bi se uklonile pretnje - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na početku vanrednog sastanka kabineta za nacionalnu bezbednost.

Prema rečima Netanjahua, izraelska vojska je uništila više hiljada raketa koje su bile usmerene ka severu Izraela, a takođe sprečava mnoge druge pretnje i deluje velikom snagom u odbrani i u napadu.

Odlučni smo da učinimo sve da zaštitimo našu zemlju, da bezbedno vratimo stanovnike severa u njihove domove i da nastavimo da sledimo jednostavno pravilo: ko povredi nas, povredićemo i mi njega - istakao je Netanjahu.

Kontraudar Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je Hezbolah imao nameru da rano jutros ispali projektile na centralni Izrael, ali da je taj napad sprečen preventivnim vazdušnim udarima izraelskog ratnog vazduhoplovstva na jug Libana.

Većina raketnih lansera Hezbolaha, koje je navodno jutros pogodila izraelska ratna avijacija, bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u severnom Izraelu.

U vazdušnom napadu Izraela na Liban učestvovalo je oko 100 izraelskih borbenih letelica i pogođeno nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju IDF.

Israeli air-force send 100 warplanes into Lebanon, to take out thousands of rocket launchers in a pre-emotive move to prevent a planned attack on Israel.Hezbollah had planned to launch a massive rocket barrage into Israel, prior to the air strikes. pic.twitter.com/7sMaYQ4D6q— Oli London (@OliLondonTV) August 25, 2024

Ukoliko su tvrdnje o 100 izraelskih ratnih aviona koji su učestvovali u napadu tačne, to znači da je ovo najveći okršaj Izraela i Hezbolaha od rata 2006. godine. Izraelski ministar odbrane Joav Galant proglasio je vanredno stanje, a predstavnik izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona napadaju ciljeve na jugu Libana.

(Telegraf.rs)

Video: Beograd dobio 80 novih autobusa GSP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mladen milunic rispa

    25. avgust 2024 | 15:59

    Pa hezbolah hamas i nemaju oruzje a neznam sve do sad osim tih par terorista mi nigde nismo videli njihovu vojsku nekog vojnika da imaju. Neki kamion barem ratni da imaju . I kao oni ratuju lovacke price sve .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA