Izrael podigao 100 ratnih letilica, gori Liban: Dramatični snimci borbi na Bliskom istoku

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 7

U jutrošnjoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, militantna grupa Hezbolah tvrdi da je ispalila 320 raketa na Izrael. Odbrambene snage iz Tel Aviva pokrenule su kontra-napad, u kom je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih letelica. Ovo je najveći okršaj Izraela i Hezbolaha u poslednjih 18 godina, a sada su objavljeni i snimci razmene vatre. Prema navodima libanskih medija, troje ljudi je stradalo u izraelskom granatiranju.

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je pokrenula napad kao osvetu za ubistvo visokog vojnog komandanta Fuada Šakura.

Prema rečima portparola Hezbolaha, napadnuto je 11 vojnih lokacija u severnom Izraelu. Time je operacija "za danas" završena, ali nema informacija o tome da li će Hezbolah nastaviti sa napadima na Izrael.

Ova grupa je negirala da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno pre njenog napada na Izrael uticali na operaciju.

-Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne - navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu. Istovremeno, TV kanal Al-Majadin, blizak Hezbolahu, javio je da je napad te grupe na Izrael bio potpuno uspešan, a negirane su tvrdnje Izraela da je preventivni napad na lansere raketa Hezbolaha bio efektivan.

Komandant Revolucionarne garde Irana spomenuo osvetu

Komandant Revolucionarne garde Irana Hosein Salami ponovio je danas da zvanični Teheran ima obavezu da se "osveti" Izraelu za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji.

"Čućete dobre vesti o osveti, ako Bog da", rekao je Salami tokom inspekcije graničnog prelaza između Irana i Iraka, u trenutku kada su hiljade šiitskih hodočasnika krenule ka iračkom gradu Kerbali na hodočašće, prenosi Tajms of Izrael.

Netanjahu: Ko povredi nas, povredićemo i mi njega

-Jutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba IDF, naložili smo našoj vojsci da proaktivno deluje kako bi se uklonile pretnje - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na početku vanrednog sastanka kabineta za nacionalnu bezbednost.

Prema rečima Netanjahua, izraelska vojska je uništila više hiljada raketa koje su bile usmerene ka severu Izraela, a takođe sprečava mnoge druge pretnje i deluje velikom snagom u odbrani i u napadu.

Odlučni smo da učinimo sve da zaštitimo našu zemlju, da bezbedno vratimo stanovnike severa u njihove domove i da nastavimo da sledimo jednostavno pravilo: ko povredi nas, povredićemo i mi njega - istakao je Netanjahu.

Kontraudar Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je Hezbolah imao nameru da rano jutros ispali projektile na centralni Izrael, ali da je taj napad sprečen preventivnim vazdušnim udarima izraelskog ratnog vazduhoplovstva na jug Libana.

Većina raketnih lansera Hezbolaha, koje je navodno jutros pogodila izraelska ratna avijacija, bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u severnom Izraelu.

U vazdušnom napadu Izraela na Liban učestvovalo je oko 100 izraelskih borbenih letelica i pogođeno nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju IDF.

Israeli air-force send 100 warplanes into Lebanon, to take out thousands of rocket launchers in a pre-emotive move to prevent a planned attack on Israel.Hezbollah had planned to launch a massive rocket barrage into Israel, prior to the air strikes. pic.twitter.com/7sMaYQ4D6q— Oli London (@OliLondonTV) August 25, 2024

Ukoliko su tvrdnje o 100 izraelskih ratnih aviona koji su učestvovali u napadu tačne, to znači da je ovo najveći okršaj Izraela i Hezbolaha od rata 2006. godine. Izraelski ministar odbrane Joav Galant proglasio je vanredno stanje, a predstavnik izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona napadaju ciljeve na jugu Libana.

Jordanska avio-kompanija obustavila letove za Bejrut

Jordanski avioprevoznik "Rojal Jordan" obustavio je danas letove za Bejrut zbog "aktuelne situacije", javlja Rojters pozivajući se na jordansku državnu novinsku agenciju.

"Rojal Jordan" nije precizirao koliko dugo će suspenzija letova biti na snazi

Bela kuća: Bajden pažljivo prati događaje u Izrealu i Libanu

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Savit izjavio je danas da predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden "pažljivo prati događaje u Izraelu i Libanu".

-On je tokom cele večeri bio angažovan sa svojim timom za nacionalnu bezbednost - rekao je Savit, a prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je da su, po naređenju Bajdena, visoki američki zvaničnici u neprekidnoj komuniciji sa izraelskim partnerima.

-Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela na samoodbranu i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti - istakao je Savit.

Premijer Libana poziva na Rezoluciju 1701 i izbegavanje eskalacije sa Izraelom

Privremeni premijer Libana, Nadžib Mikati, rekao je danas, nakon vanrednog sastanka vlade, da je "prvo potrebno zaustaviti izraelsku agresiju, a zatim sprovesti Rezoluciju 1701", pozivajući se na odluku UN koja je okončala Drugi libanski rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Rezolucija predviđa stvaranje demilitarizovane zone između severne granice Izraela i reke Litani u Libanu.

Bejrut je istakao da održava redovne kontakte sa partnerima, kako bi izbegao eskalaciju sa Izraelom, navodi libanska novinska agencija NNA.

Vlada Libana je takođe raspravljala o spremnosti libanskih hitnih službi.

Tajms of Izrael navodi da se ta zemlja suočava sa nedostatkom goriva i u poslednjim danima došlo je do širokih isključenja struje, što je uticalo na redovno funkcionisanje bolnica.

Militantna libanska grupa Hezbolah napala je jutros 11 vojnih baza na severu Izraela i lansirala više od 320 raketa u "prvoj fazi" napada, za koji je navela da predstavlja odmazdu za ubistvo jednog od komandanata Hezbolaha Fuada Šukra, prošlog meseca u Bejrutu.

Hezbolah je za ubistvo Fuada Šukra okrivio Izrael.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šanade

    25. avgust 2024 | 16:12

    I jedni i drugi se ponašaju kao terorističke organizacije, s tim što su sve zemlje sem Izraela na svojoj teritoriji, a Izrael je zauzeo Palestinu pre 74 uz pomoć Amerike. Isto kao šiotari Kosovo i Metohiju.

  • Mane

    25. avgust 2024 | 16:56

    Počistiće ih kao i hamas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA