Ko je Pavel Durov, osnivač Telegrama, uhapšen u Francuskoj

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Pavel Durov, milijarder, osnivač i direktor aplikacije Telegram, uhapšen je u subotu uveče na aerodromu Le Bourget kod Pariza, saopštili su TF1 TV i BFM TV, pozivajući se na neimenovane izvore.

Takođe su naveli da je istraga fokusirana na nedostatak moderatora na Telegramu, te da policija smatra da ova situacija omogućava kriminalne aktivnosti na aplikaciji bez kontrole.

Rusija, koja je u prošlosti pokušavala da zabrani Telegram, saopštila je da preduzima korake kako bi "razjasnila" Durovovu situaciju, prenosi Rojters.

Ko je Pavel Durov

Pavel Durov, rođen u Rusiji, ima 40 godina i osnivač je i vlasnik aplikacije za razmenu poruka Telegram, besplatne platforme koja se takmiči s drugim društvenim mrežama kao što su WhatsApp, Instagram, TikTok i WeChat. Platforma ima cilj da dostigne milijardu aktivnih korisnika mesečno u roku od godinu dana.Telegram je uticajan u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Postao je ključni izvor informacija o ruskom ratu u Ukrajini, koji intenzivno koriste i moskovske i kijevske vlasti. Neki analitičari nazivaju aplikaciju "virtuelnim bojištem" za rat.

Durov, čije bogatstvo Forbes procenjuje na 15,5 milijardi dolara, napustio je Rusiju 2014. godine nakon što je odbio da se povinuje zahtevima vlade da zatvori opozicione zajednice na svojoj društvenoj mreži VKontakte, koju je prodao.

Durov je postao francuski državljanin u avgustu 2021. godine. Preselio je sebe i Telegram u Dubai 2017. godine, a prema francuskim medijima, takođe je dobio državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Takođe je državljanin Sent Kits i Nevisa, dvostrukog ostrva u Karibima, prema izveštajima medija.

Rusija je počela da blokira Telegram 2018. godine nakon što aplikacija nije ispunila sudski nalog da državnim bezbednosnim službama omogući pristup šifrovanim porukama svojih korisnika. Ta akcija imala je malo efekta na dostupnost Telegrama u Rusiji, ali je izazvala masovne proteste u Moskvi i kritike od strane nevladinih organizacija.

Sve veća popularnost Telegrama, međutim, izazvala je zabrinutost u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku, u vezi sa sigurnošću i kršenjem podataka. U maju su EU regulatori za tehnologiju saopštili da su u kontaktu s Telegramom dok se platforma približava ključnom kriterijumu korišćenja, što bi moglo dovesti do strožih zahteva prema novom zakonodavstvu EU o online sadržaju.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    25. avgust 2024 | 12:24

    Ajde sad...orkestrirane ,,nevladine" organizacije masovno protestuje po Evropi i Francuskoj zbog ovog hapšenja... Ups,ili to ne ide tako u demokratiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA