Posle hapšenja osnivača Telegrama, oglasili se Ilon Mask i Taker Karlson: "Mrak se spušta na slobodni svet"

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Osnivač Telegrama Pavel Durov(40) uhapšen je juče na aerodromu Le Burže, a tim povodom se oglasio Ilon Mask koji je tražio da bude pušten na slobodu! Mask je to napisao u svojoj objavi na društvenoj mreži X, gde je objavio i snimak intervjua iz aprila. Osim njega, oglasio se i novinar Taker Karlson, koji je interjuisao vlasnika Telegrama!

Pored njega, oglasio se i Taker Karlson rečima ""Pavel Durov je napustio Rusiju kada je vlada pokušala da kontroliše njegovu kompaniju za društvene medije Telegram. Ali na kraju, Putin ga nije uhapsio zato što je dozvolio javnosti da koristi slobodu govora. Bila je to zapadna zemlja, saveznik Bajdenove administracije i entuzijastična članica NATO-a, koja ga je zaključala. Pavel Durov večeras sedi u francuskom zatvoru, živo upozorenje svakom vlasniku platforme koji odbija da cenzuriše istinu po nalogu vlada i obaveštajnih agencija. Mrak se brzo spušta na nekadašnji slobodni svet."

Najveći pritisak na Telegram ne vrše vlade, već američke korporacije Epl (Apple) i Gugl (Google), izjavio je izvršni direktor pomenute platforme za razmenu poruka Pavel Durov u intervjuu sa novinarom Takerom Karlsonom u aprilu ove godine, što je i Mask objavio.

Kako je Durov tada pričao, Epl i Gugl su više puta zahtevali od menadžmenta Telegrama da poštuje njihove preporuke, prenosi Komersant.

Sedište Telegrama se sada nalazi u Dubaiju, a Durov ističe da vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ne vrše nikakav pritisak na njega, prenosi dalje Tanjug.

Prednosti UAE su odlična inflastruktura, lakoća poslovanja i efikasno oporezivanje, dodao je izvršni direktor Telegrama.

Bilo je pokušaja da se Telegram bazira i u drugim zemljama, poput Nemačke, Velike Britanije i Singapura, ali zbog birokratije ništa nije uspelo, naglasio je Durov.

U Sjedinjenim Američkim Državama je tim Telegrama bio pod lupom FBI i američkih agenata, a Durov je pomenuo i da su Amerikanci pokušali da zavrbuju jednog od inženjera kompanije.

Izvršni direktor Telegrama je naveo da je ignorisao zahteve. kako Demokratske, tako i Republikanske partije u SAD, da prenese sve informacije nakon upada u Kapitol hil u januaru 2021. godine.Telegram je neutralna platforma sa 900 miliona korisnika koju ne kontrolišu ruske vlasti, a ljudi koji šire suprotne glasine imaju "veoma ograničeno shvatanje" o poreklu ovog mesindžera, zaključio je Durov.

Ceo intervju izvršnog direktora Telegrama sa Takerom Karlsonom koji traje nešto manje od sat vremena dostupan je na Jujtubu i drugim platformama.

Zašto je uhapšen osnivač Telegrama?

Privođenje su izvršili žandarmi iz GTA (Žandarmerija vazdušnog saobraćaja). Pavel Durov, koji se nalazi u FPR registru (registar traženih lica), stigao je direktno iz Azerbejdžana. Francuske vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje na osnovu preliminarne istrage koju je vodila nacionalna policija (OFMIN).

Pravosuđe smatra da zbog nedostatka moderacije, saradnje sa policijom i alata koje Telegram nudi (privremeni brojevi, kriptovalute…), Durov snosi odgovornost za trgovinu drogom, pedokriminalne aktivnosti i prevaru.

Ovaj nalog je važio samo ako se Durov nalazi na francuskoj teritoriji.

"Napravio je grešku večeras. Ne znamo zašto... Možda je ovaj let bio samo usputna stanica? U svakom slučaju, sada je uhapšen!", rekao je izvor blizak istrazi za TF1/LCI. Otkako je postao persona non grata u Francuskoj, Durov je uglavnom putovao po Emiratima, zemljama bivšeg SSSR-a, Južnoj Americi… Retko je boravio u Evropi, izbegavajući zemlje gde je Telegram pod prismotrom.

Istražitelji iz ONAF-a (Nacionalna kancelarija za borbu protiv prevara, u okviru carinske službe) obavestili su ga o hapšenju i stavili ga u pritvor. Trebalo bi da bude izveden pred istražnog sudiju ove subote uveče, pre moguće optužnice u nedelju za niz prekršaja: terorizam, droga, saučesništvo, prevara, pranje novca, posedovanje, pedokriminalni sadržaji…

"Pavel Durov će završiti u pritvoru, to je izvesno", rekao je istražitelj za TF1/LCI. "Na svojoj platformi je dozvoljavao nebrojene zločine i prekršaje, a nije preduzimao ništa da ih moderira ili sarađuje", dodao je izvor blizak istrazi.

Njegov pritvor nakon optužnice je gotovo izvestan. Kao milijarder, Durov ima značajne resurse za bekstvo, a garancije koje bi ponudio sudijama teško da bi bile uverljive.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA