Grčka pozvala turske vlasti da preduzmu mere nakon skrnavljenja pravoslavnog groblja

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Grčka pozvala turske vlasti da preduzmu mere nakon skrnavljenja pravoslavnog groblja

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo skrnavljenje grčkog pravoslavnog groblja Agios Elefterios u naselju Kurtulus u Istanbulu, pozivajući turske vlasti da preduzmu odgovarajuće mere.

Ministarstvo je saopštilo da ovaj napad ''vređa sećanje i istoriju grčke manjine u Turskoj'', prenosi Katimerini.

''Pozivamo turske vlasti da učine pravu stvar protiv ovog gnusnog čina'', navelo je grčko ministarstvo.

Turski mediji su ranije danas preneli da su zaposleni na groblju juče otkrili da je probijena ograda groblja od bodljikave žice, da su oštećeni nadgrobni spomenici i grobovi i iskopane jame u kojima su ostavljeni anestezirani psi.

Navodi se da je o upadu vandala i skrnavljenju pravoslavnog groblja odmah obaveštena turska policija koja je izvršila uviđaj i prikupile dokaze.

Snage bezbednosti i terenske ekipe koje su pronašle duboku iskopinu na groblju, napravljenu iz za sada nepoznatih razloga i anestezirane pse koji su veterinarski zbrinuti na licu mesta.

Rimsko groblje Agios Eleftherios, nekropola grčke pravoslavne zajednice u tom delu Turske, nalazi se u okrugu Kurtulus od 1865. godine.

Groblje, koje postoji 159 godina, ima veliki verski i kulturni značaj, a celo područje postalo je simbol različitih zajednica koje su mirno koegzistirale kroz istoriju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Magična predstava neba u jednom snimku: Predivna duga na petak 13. za buđenje Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA