Ovom tropsku raju približavaju se čak dva uragana: Prete olujni vetrovi, poplave, bujice i klizišta

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sve više se zahuktava sezona uragana na Pacifiku i Atlantiku. U ovom času nad istočnim delom Pacifika prisutna su tri tropska sistema.

Uragani u blizini Havaja Foto: zoomEarth

Jedan od njih, po imenu Šon, kao uragan prve kategorije premešta se južno od Havaja, a svojim centrom prolazi najbliže najvećem ostrvu.

Uragani u blizini Havaja Foto: zoomEarth

Očekuje se da ovaj uragan nastavi put dalje prema zapadu.

Uragan Foto: zoomEarth

Vetrovi u uraganu imaće udare od 150 km/h, a dobra vest je da uragan neće direktno pogododiti Havaje.

Uragani u blizini Havaja Foto: zoomEarth

Loša vest je da će većem delu arhipelaga donositi jake pljuskove i jake vetrove.

Uragan Foto: zoomEarth

Na najjčam udaru olujnih pljuskova naći će se najveće havajsko ostrvo. Na njemu se očekuju olujni vetrovi od 100 km/h, poplave, bujice i klizišta, s obzirom na to da se očekuje da padne i više od 300 litara kiše po kvadratnom metru.

Istočnije od Havaja nalazi se još jedan manje izražen tropski sistem, ali osim povremenih pljuskova i jakih vetrova, on neće bitnije uticati na vreme, ali će u kombinaciji sa uraganom Šonom samo pogoršati već lošu situaciju.

Inače, još jedan znatno jači uragan prisutan je na Pacifiku. Ovaj uragan, po nazivu Gilma, nalazi se na oko 2000 kilometara od Havaja i na svom putu ka njima će slabiti. Trenutno je to uragan druge kategorije sa vetrovima od 175 km/h.

Uragani u blizini Havaja Foto: zoomEarth

Ipak, kao snažna tropska oluja stići će sredinom sledeće nedelje i arhipelagu doneti olujne vetrove, snažne pljuskove, poplave i bujice.

Havaje retko direktno pogađaju uragani, ali je čest njihov efekat po arhipelag kada se premeštaju u neposrednoj blizini.

Nekoliko uragana u prošlosti direktno se obrušilo na Havaje, uz velika razaranja, međutim, ovakve situacije veoma su retke.

(Telegraf.rs)

Video: Da li će uragan Hilari pogoditi Los Anđeles?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA