Zelenski: Ukrajina će učiniti sve da primora Putina da diplomatski okonča rat

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Ukrajina će učiniti sve da primora ruskog predsednika Vladimira Putina da diplomatski okonča rat, a ako to ne uspe, ukrajinska vojska će biti spremna da silom potisne neprijatelja iz zemlje, izjavio je danas ukrajinski lider Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.

"Okončanje rata može biti samo obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i sprečavanje ponovljene agresije Putina i Ruske Federacije. Sa naše strane, učinićemo sve da primoramo Putina da diplomatski okonča ovaj rat, kako bi bilo što manje gubitaka ljudi, pre svega. Ali, ako ne uspemo, ako se, recimo, partneri pokolebaju i ne stanu čvrsto i odlučno protiv Putinove agresije..., onda ćemo učiniti sve da naša vojska bude spremna da pravedno potisne Putina sa teritorije naše države", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Duda je naveo da NATO još nema sporazum o obaranju ruskih raketa sredstvima zemalja Alijanse nad teritorijom Ukrajine, ali bi mogao da se postigne dogovor po ovom pitanju.

Prema njegovim rečima, pitanje obaranja ruskih raketa zemalja NATO-a iznad teritorije Ukrajine i dalje je "crvena linija" za mnoge zemlje Alijanse, a diskusija unutar tog vojnog saveza je u toku.

Predsednik Poljske je naveo da je upravo Varšava pokrenula pitanje obaranja ruskih projektila od strane NATO snaga nad teritorijom Ukrajine tokom sastanka šefova država u februaru ove godine u Parizu. Istovremeno je napomenuo da će borbena vozila koja će obavljati ove zadatke biti na teritoriji ili u vazdušnom prostoru NATO-a.

On je naglasio da se rasprava o ovom pitanju vodi skoro godinu dana.

"Nadam se da će se članice NATO-a uveriti u neophodnost ovog koraka“, naglasio je poljski lider i dodao da su "najmanje dva puta ruske rakete narušile vazdušni prostor NATO-a", što bi, kako je ocenio, obaranje ruskih raketa učinilo legitimnim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beograd dobio 80 novih autobusa GSP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. avgust 2024 | 10:06

    SVE DOK NATO FASISTI ZELE POBEDU MIRA NECE BITI !!!

  • Čika Velja

    25. avgust 2024 | 09:48

    Putin,Ukrajinaci diplomatija su pojmovi koje treba Zelenski da izbaciš iz svog maternjeg jezika!!!

  • Nikolas

    25. avgust 2024 | 08:14

    NATO FASISTI ZAPALICE EVROPU I SVET!!! VLADATI SVETOM NECE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA