Zelenski potpisao niz antiruskih zakona na Dan nezavisnosti Ukrajine: Izdao nalog za hapšenje Putina

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 8

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je nekoliko zakona usmerenih protiv Rusije danas na Dan nezavisnosti Ukrajine, uključujući ratifikaciju statuta koji otvara put Ukrajini da se pridruži Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Ukrajinska ratifikacija Rimskog statuta povećava izglede da Rusija bude procesuirana za ratne zločine od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.,  istakla je kancelarija ukrajinskog predsednika, dok Kijev obeležava 33 godine nezavisnosti od Sovjetskog Saveza.

Ukrajinski čelnici članstvo u ICC-u smatraju središnjim delom europskih težnji Kijeva. Ukrajina je priznala nadležnost ICC-a u prošlosti, ali punopravno članstvo u sudu ključni je deo njene težnje da se pridruži Europskoj uniji.

Niz zakona usmerenih protiv Rusije

ICC je izdao naloge za hapšenje ruskih državnika, uključujući predsednika Vladimira Putina i bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua, zbog njihove uloge u navodnim zločinima protiv ukrajinskih civila. Rusija poriče optužbe da je gađala civile.

Zelenski je potpisao i zakon o zabrani verskih organizacija povezanih s Moskvom, objavljeno je na web stranici parlamenta.

"Danas slavimo 33. Dan neovisnosti Ukrajine. I sve što je neprijatelj donosio na našu zemlju sad se vratilo u njegov dom", rekao je Zelenski u videu snimljenom u regiji Sumi, sjeveroistočnom graničnom području odakle je Kijev izveo veliku prekograničnu ofenzivu na rusku regiju Kursk.

Parlament je ranije ovog meseca odobrio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti verskih skupova povezanih s Rusijom. Stvorio je pravne alate za vladu da zabrani ogranak pravoslavne crkve povezan s Rusijom.

Nakon što zakon stupi na snagu, verske zajednice će imati devet meseci da prekinu svoje veze s ruskim verskim entitetima. Zelenski je još potpisao zakon koji osigurava pravo na ukrajinsko državljanstvo strancima koji se bore u ukrajinskoj vojsci protiv ruskih snaga.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Video: Vučić: Nisam se saglasio sa liderima Zapadnog Balkana o efikasnijoj primeni sankcija Rusiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bale

    24. avgust 2024 | 14:25

    Ti ces lovit Putina prodana Americka papcina. Ti bi da baze Ameri stave se na pragu Rusie. Ziveces kao pacov.

  • Nikolas

    24. avgust 2024 | 14:18

    30 PROCENATA UKRAJINE -PLODNE ZEMLJE PRIPADA SADA KORPORACIJI BLEK ROK !!! STA OVAJ SLAVI!!!???!?

  • eNL

    24. avgust 2024 | 13:53

    lako ti je da potpisuješ zakone koji ne važe zato što nosi više predsednik. Istekao ti je mandat. Insče da si dobar predsednik išao bi sam po čaršiji a ne ovako ni da pišaš ne smeš sam nego sve u flaše ot kole 2 Litra .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA