Evo gde će biti sahranjena Hana Linč: Putnici superjahte Bayesian otkrili detalje stravične noći

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 10 min.
  • 3

Hana Linč, poput drugih žrtava brodoloma kod Porticella (Palermo), bila je zarobljena u jednoj od kabina. Ronici Vatrogasne službe, koji neumorno rade na dnu mora od ponedeljka ujutru, na dubini od 50 metara, pronašli su beživotno telo poslednje nestale osobe.

Kola hitne pomoći sa telom 18-godišnje Hane je napustilo pristanište u Porticellu. Telo će biti odvedeno na groblje Rotoli u Palermu, gde je i telo njenog oca Majka Linča, britanskog preduzetnika koji je takođe poginuo u brodolomu. Kada bude pronađeno poslednje telo, Tužilaštvo u Termini Imerese će naložiti obdukciju sedam žrtava brodoloma u narednim satima. Istražitelji će obaviti testove na Medicinskom institutu Policlinico u Palermu.

Na pristaništu u Porticellu, vatrogasci su aplaudirali svojim kolegama ronioocima koji su pretraživali more u potrazi za žrtvama.

Putnici su "poginuli kao pacovi", prema rekonstrukciji koju je napravilo Tužilaštvo u Termini Imerese, spremno da pokrene obaveštenja o istrazi za brodolom, katastrofu, višestruko ubistvo i nepažnju. Istražitelji proučavaju postupke i odluke komandanta broda Bayesian, 51-godišnjeg Novozelanđanina Džejmsa Katfilda, i prvog oficira, 22-godišnjeg Francuza Metjua Grifita, kako bi utvrdili koju su ulogu imali i kakvu odgovornost su nosili na brodu. Istražuje se i pozicija vlasnika broda. U ovoj fazi istrage, upis u registar osumnjičenih je neophodan kako bi se omogućilo imenovanje stručnih savetnika koji će učestvovati u istragama.

Telo Majka Linča, pronađeno juče u jednoj od kabina olupine, je danas izvučeno. U poslednjim satima britanski mediji izveštavaju da je tajkun razmišljao o prodaji superjahte za 30 miliona funti pre putovanja u Mediteran. Odlučio je da povuče brod sa tržišta u julu, neposredno nakon što je bio oslobođen optužbi za prevaru u Sjedinjenim Američkim Državama, i odlučio je da će letnji odmor provesti na brodu, zadržavajući pravo da ponovo razmotri odluku o prodaji na jesen. Gosti su pozvani na brod kako bi proslavili Linčovu pobedu na sudu, kao i kolege iz londonskog investicionog fonda Invoke Capital, kojim upravlja.

Porodica Linč zahvaljuje italijanskim vlastima

Nekoliko sati nakon otkrivanja tela poslednje osobe iz brodoloma broda Bayesian, Hane, 18-godišnje ćerke Majka Linča, porodica se u zvaničnoj izjavi zahvalila italijanskim vlastima i zatražila poštovanje njihove privatnosti.

"Kao članovi porodice Linč, osećamo se razočarani i šokirani i pružaju nam utehu i podršku porodica i prijatelji. Naše misli su trenutno sa svima pogođenima ovom tragedijom. Iskreno zahvaljujemo italijanskoj obalskoj straži, hitnoj pomoći i svima koji su doprineli spasavanju." "Sada tražimo," nastavlja se u izjavi, "da se poštuje naša privatnost u ovom vremenu neizmerne tuge."

Zahvale su uputili i iz 'Camper & Nicholsons', kompanije koja upravlja brodom Bayesian. "Zahvaljujemo svima koji su neumorno radili na spasilačkim operacijama," rekli su, podsećajući u saopštenju da je jahta "imala veoma nepovoljne vremenske uslove i potonula sa 22 osobe na brodu." "Neprekidni napori italijanske obalske straže, vatrogasaca, vojnog vazduhoplovstva i karabinjera, kao i ribara u blizini i drugih javnih tela, omogućili su spašavanje 15 osoba odmah nakon potonuća," naglašava brodarska kompanija.

'Camper & Nicholsons' takođe podseća da su osobe na brodu "bile kolege, prijatelji i cenjeni klijenti. Naša najdublja saučešća idu njihovim voljenima u ovom neverovatno teškom trenutku. Naš prioritet ostaje potpuna saradnja sa vlastima i pružanje podrške porodicama pogođenim ovim tragičnim gubitkom."

Linč je govorio o drugoj prilici u životu

BBC prenosi da je tajkun imao želju za drugom prilikom u životu. Ovu želju Linč je otkrio britanskom broadcasteru tokom intervjua nekoliko nedelja pre tragedije.

Kada je Linč spektakularno oslobođen optužbi za prevaru pred američkim sudom za 15 tačaka ranije ove godine, takođe je bio u toku za isplatu od 300 miliona funti iz nedavne prodaje britanske kompanije za sajber bezbednost Darktrace, koju je ko-osnovao. Stvari su se poboljšale, a čini se da je putovanje brodom bilo namenjeno kao proslava te nove faze. Linč je u ovom intervjuu govorio o tome kako mu je bogatstvo pomoglo da izdrži pravne postupke, ali isto tako, to bogatstvo je stavilo njega i njegovu porodicu na luksuznu jahtu.

Rekonstrukcija spasilačkih operacija

U sredu poslepodne pronađena su i identifikovana prva četiri tela: bankar Džonatan Blumor, njegova supruga Elizabet, advokat Kris Morvilo i njegova supruga Nada.

Zatim je u četvrtak pronađeno telo Majka Linča, a u petak telo njegove 18-godišnje ćerke Hane.

Na brodu je bilo 22 osobe, a jahta, koja je u vlasništvu Linčeve supruge, bila je usidrena kod pristaništa u Porticellu, blizu Palerma, kada se prevrnula tokom nasilne oluje pre svitanja u ponedeljak. Telo kuvara na jahti, Rekalda Tomasa, pronađeno je odmah nakon potonuća broda, dok su za pronalaženje šest nestalih bile potrebne dve pune nedelje. Nade da će biti pronađeni živi su nestale kada je potvrđeno da su ostali unutar trupa, koja je potonula na dubini od 50 metara: Džonatan Blumor, predsednik Morgan Stanley International i njegova supruga Elizabet; Majk Linč i njegova 18-godišnja ćerka Hana; Linčev advokat Kris Morvilo i njegova supruga Nada.

Preokret je nastao nakon što je napravljena rupa: kada je izbušen trocentimetarski prozor na strani suprotnoj od kabina, jahta od 56 metara, nagnuta za 90 stepeni na desnu stranu, izgledala je netaknuta, sa velikim glavnim jarbolom još uvek pričvršćenim.

Spasilački tim vatrogasaca danas je brojao 27 ronilaca, od kojih je 11 bilo ronilaca pećina, dok su 8 bili DNO (nitrox dekompresioni) kvalifikovani ronioci koji koriste mešavine tokom dekompresije koje omogućavaju duži boravak pod vodom na dubini od 50 metara. Dok obalska straža koristi "robot" sposoban za rad na dnu mora do 300 metara, sa autonomijom između 6 i 7 sati, snimajući detaljne video zapise i slike, korisne elemente za rekonstrukciju dinamike nesreće u svrhe istrage.

Hronika događaja i istraga tužilaštva

Dok se očekuju operacije podizanja broda Bayesian, kako bi se pregledao brod i crna kutija iz koje se očekuju odlučujući elementi, pažnja istražitelja i tužilaca je fokusirana na uzroke brodoloma. S obzirom na udar vrtloga, koji je pogodio jedrilicu u zoru u ponedeljak sa vetrovima od 150 km na sat, hipoteza o lancu grešaka koji je doveo do brodoloma sve više se ukorenjuje.

Otkriva se niz ljudskih grešaka koje bi mogle biti uzrok brodskog nesreće: od delimično podignutog kobilice, koji je mogao igrati odlučujuću ulogu u smanjenju stabilnosti trupa, do nekih otvorenih poklopaca koji bi u kratkom vremenu mogli primiti veliku masu vode, što je doprinelo brzom potonuću jedrilice, do ugašenih motora i neuspeha sistema koji bi u ovakvim slučajevima trebao da zatvori poklopce i pristupe unutrašnjosti. Tužilaštvo u Termini Imerese istražuje brodolom, katastrofu, višestruko ubistvo i povrede.

Tužitelji takođe proučavaju video snimke i fotografije koje su noć oluje snimili neki stanovnici područja, kao i nadzorne kamere, posebno iz jedne brodogradilišta, koje je usmerilo kameru pravo na brod, i iz privatne vile.

Obalska straža je poslednjih dana posetila sve privatne kuće i javna mesta sa nadzornim kamerama okrenutim prema moru. Slike prikazuju brod koji se za nekoliko minuta potapa u olujnom moru. U poslednjim danima, 15 preživelih iz brodoloma, svi gosti hotela Domina u Santa Flaviji (Palermo), su ispitani.

Detalji se takođe pojavljuju o tome šta se dogodilo u nekoliko minuta dok je brod od 56 metara bio pogođen olujom, sa posadom i putnicima koji su pokušavali da se spasu, da pobegnu, ali su za neke od njih trup postao zamka. Antigvanski kuvar Rekaldo Tomas je bačen sa broda i bio je prva potvrđena smrt u toj istoj ponedeljka. Ostali nisu pronađeni u svojim kabinama, već u drugom području, na suprotnoj strani, što je znak da su se kretali u očajničkoj potrazi za izlazom.

Superjahta se potopila vertikalno pramcem, a zatim se smestila pod uglom od 90 stepeni na desnu stranu.

Pitanja

Zašto je brod Bayesian potonuo tako brzo? Da li je to bio nepredviđen i potpuno izuzetan događaj ili postoje odgovornosti? Ovo je ono na čemu radi Tužilaštvo u Termini Imerese. Nekoliko sati kapetan, Džejms Katfild, 51, iz Novog Zelanda, je ispitivan kako bi se rekonstruisalo šta se dogodilo pre i tokom oluje koja je pogodila luku u ranim jutarnjim satima. Samo britanska jahta potonula je u nekoliko minuta, dok su drugi brodovi - čak i manji - izdržali. Tužioci su koristili prevodioca i takođe su tražili objašnjenje ponašanja posade, koja je brojala 10 ljudi, od kojih je 9 preživelo.

I drugi preživeli su takođe saslušani

Važna svedočenja koja će omogućiti procenu težine u ovoj priči izuzetne prirode nepovoljnih i potpuno nepredvidivih vremenskih uslova, ili ljudske greške koja je na pomolu, koja bi takođe mogla da se sastoji u tome da nisu predviđene ili nisu mogle da se nose sa situacijom koja, iako sigurno komplikovana, nije izazvala štetu za škunu koja je bila usidrena nedaleko od Bayesiana, Sir Robert Baden Powell, sa kojeg su u stvari započele prve spasilačke operacije za brodolom.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, konsultanti i advokati su započeli rad, boreći se sa procenom ekonomskih šteta nastalih potonućem luksuzne jedrilice: od troškova podizanja jahti, do ekoloških šteta, do odštete porodicama žrtava.

Podizanje Bayesiana: Vreme i odgovornosti

Sa završetkom operacija pretrage i spasavanja za nestale unutar Bayesiana, počinje faza podizanja jedrilice koja je potonula na pola milje od pristaništa u Porticellu: operacija koja će zahtevati nekoliko nedelja, najverovatnije čak i meseci, za planiranje i stvarno podizanje superjahte.

U slučaju brodoloma ili nesreće na moru, pomorski zakonik navodi (član 501 i sledeći i član 447 i sledeći registar za pomorsko plovidbu), obavezu uklanjanja svih mogućih rizika za životnu sredinu - i stoga podizanje broda - pada na vlasnika, bilo da je reč o fizičkom licu ili kompaniji. Bayesian, prema onome što je do sada otkriveno, je u vlasništvu kompanije 'Revtom Ltd' - registrovane na Ostrvu Man i čiji je upravnik Angela Bakares, supruga tajkuna Majka Linča koji je bio na brodu u vreme brodoloma - dok je upravljanje povereno brokeru 'Camper & Nicholsons', kompaniji koja je u poslednjim danima 'zaštitila' preživele upravljajući svim logističkim aspektima.

Pored toga, Lučka uprava Palermo je već upozorila brodarsku kompaniju, u skladu sa Zakonom 979 iz 1982. godine o 'Propisima za zaštitu mora', da sprovede sve moguće mere za uklanjanje bilo kakvog rizika za morsko okruženje. Stoga će ove strane morati da predstave projekte podizanja i dodeljuju zadatak jednoj ili više kompanija. Prema saznanjima, niz kontakata je već započet, dok je potraga za nestalima još uvek u toku, kako bi se razumelo kako postupiti, jer je namera vlasnika broda da što pre ukloni brod.

Međutim, ništa se neće desiti bez odobrenja italijanskih vlasti, pre svega Tužilaštva u Termini Imerese i pomorske vlasti u Palermu: projekti i kompanija - ili kompanije - odabrane za podizanje moraće da budu predstavljeni Obalskoj straži, koja će ih analizirati, proveriti njihovu usklađenost sa italijanskim i međunarodnim propisima, i zatražiti izmene ili prilagodbe ako bude potrebno kako bi se nadgledalo morsko okruženje. Tek nakon ovih koraka će doći konačno odobrenje.

Pored toga: s obzirom na to da je u toku krivična istraga, svi koraci će morati biti dostavljeni pravosudnom organu. Čije istrage, u svakom slučaju, će imati prioritet nad stvarnim operacijama podizanja.

Priča noći tragedije

Roditelji male Sofije, jednogodišnje devojčice koja je preživela potonuće britanske jedrilice, odmah su prevezeni u Dečju bolnicu u Palermu nakon tragedije, a nakon što je mala devojčica puštena iz bolnice, pridružili su se drugim preživelima u hotelu Domina Zagarella u Santa Flaviji. Mladi službenik iz Britanske ambasade u Italiji ih je ispratio iz bolnice. Šarlot Golunski  (35) i Džejms Emsli (36) izašli su pokriveni jaknom kako ne bi bili snimljeni kamerama i novinarima.

U priči majke male Sofije direktoru Hitne pomoći Dečje bolnice u Palermu, Domeniku Čipoli, iznosi se nekoliko detalja tragedije.

- Majk Linč je organizovao ovaj odmor sa puno entuzijazma, bio je srećan što smo svi bili sa njim na brodu. Nikada nismo zamišljali da će se završiti ovako. Mi smo preživeli - kaže Šarlot koja je spasila svoju jednogodišnju ćerku, Sofiju, u brodolomu. Njen muž je takođe bio u sobi sa njom. "Mala devojčica - kaže doktor - je celo veče odmarala, spavala mirno".

Par neprekidno ponavlja: "Ne znamo kako smo ovde, živi, mi smo preživeli."

Njih dvoje su podelili druge detalje noći tragedije. "Majka je rekla da su se dok je spavala sa ćerkom, za nekoliko trenutaka našli u vodi - kaže direktor hitne pomoći - čvrsto je držala dete. Svetlo je nestalo. Na nekoliko sekundi je skliznulo iz njenih ruku i držala je rukama prema gore. U nekoliko sekundi su stigli do spasilačkog čamca broda."

(Telegraf.rs/RAInews)

Video: Izvučeno još jedno telo iz potonule jahte "Bayesian": Tragičan kraj potrage kod obala Sicilije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bale

    24. avgust 2024 | 14:23

    Ima tu posla za istrazitelje ako budu radili posteno. Smrdi tu opasno.

  • bozza

    24. avgust 2024 | 15:47

    "..22-godišnjeg Francuza Metjua Grifita.." - Ovaj je "francuz" koliko i ja !

  • Mina

    25. avgust 2024 | 00:56

    Osveta se sluzi hladna. Ima puno nelogicnosti, dozivljava tragediju bas na dan proslave sudskog oslobadjanja, niko ne spominje da li je zena bila na brodu, da se zakljuciti da nije., neko je bas bio kivan zbog sudske odluke.Desavaju se i nesrecni slucajevi, ali ovde ima puno rupa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA