Ekspert: Podizanje jahte Majka Linča sa morskog dna koštalo bi 15 miliona evra

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ekspert: Podizanje jahte Majka Linča sa morskog dna koštalo bi 15 miliona evra

Podizanje jahte britanskog milijardera Majka Linča sa morskog dna kod Sicilije koštalo bi oko 15 miliona evra i trajalo bi šest do osam nedelja, rekao je Nik Sloun, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za izvlačenje olupina.

Sloun, južnoafrički inženjer koji je vodio operaciju izvačenja kruzera Kosta Konkordija, rekao je da će biti potrebno oko 40 visokoobučenih ronilaca za ovu misiju.

''Rekao bih da bi to koštalo do 15 miliona evra, ali možda bi to moglo da se uradi za nešto manje novca. Operacija izvlačenja bi trajala šest do osam nedelja. To bi moglo da bude završeno pre druge polovine oktobra'', zaključio je ekspert.

On tvrdi da bi bilo neophodno da se napravi velika platforma i odvuče oko 800 metara od obale, iznad mesta gde je brod potonuo u jakoj oluji, prenosi Tajms.

Aluminijumski jarbol luksuzne jahte trebalo bi da bude odsečen i uklonjen pre nego što se Bajesijan podigne na površinu.

Plutajuća platforma bi podržavala velike dizalice, koje bi mogle da podignu plovilo sa dubine od više od 50 metara, rekao je Sloun.

Podizanje olupine moglo bi da pomogne istražiteljima da utvrde razlog iz kog je jahta potonula u roku od minuta i da li se radi o vodenoj pijavici ili tornadu, piše Tajms.

Sloun, koji se u Italiji proslavio nakon misije podizanja Koste Konkordije 2012, istakao je da mu se niko još uvek nije obratio povodom misije spasavanja olupine Bajesijana.

Jahta, koja je plovila pod britanskom zastavom, bila je dugačka 56 metara i na njoj su bile 22 osobe - 12 putnika i 10 članova posade, a prevrnula se i potonula u ponedeljak u roku od nekoliko minuta nakon olujnog nevremena.

Italijanski spasioci su u četvrtak iz olupine izvukli telo Majka Linča, a danas je pronađeno telo njegove ćerke Hane, koja se vodila kao poslednja osoba koja je nestala u nesreći kod obala Palerma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA