Norveška planira da dozvoli abortus do 18. nedelje trudnoće

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Norveška planira da dozvoli abortus do 18. nedelje trudnoće

Norveška vlada saopštila je danas da želi da izmeni zakon o abortusa, prvi put nakon pola veka, kako bi ženama bilo dozvoljeno da prekinu trudnoću do 18. nedelje.

Pedložene izmene su ''u skladu sa današnjom praksom. Skoro nikome nije odbijen zahtev za abortus posle 12. nedelje“, rekao je norveški ministar zdravlja Jan Kristijan Vestre.

On je istakao da je pravo žena da se odluče na abortus jedan od osnovnih principa u ovoj zemlji, prenosi AP.

Norveški zakoni trenutno dozvoljavaju legalne abortuse do 12 nedelja, ali mnoge trudnice zatraže i obave abortus posle tri meseca.

Norveški Institut za javno zdravlje saopštio je da je stopa abortusa ''istorijski niska već nekoliko godina“ uz oko 12.000 planiranih prekida trudnoće godišnje, nakon porasta 2022.

Prošle godine je u Norveškoj obavljeno oko 12.814 prekida trudnoće, što je povećanje od 6,7 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Vladina agencija je saopštila da se osam od 10 abortusa obavi pre devete nedelje, a da se devet od 10 abortusa obavi uz pomoć lekova.

Besplatan abortus je uveden u Norveškoj 1978. godine i žene mogu da se odluče za abortus hirurškim putem ili putem lekova.

Za predlog zakona potrebna je većina glasova, 85 od 169, u norveškom parlamentu, a do sada je oko 80 poslanika reklo da će glasati za novi zakon.

Kako navodi američka agencija, za sada nije poznato kada će biti održano glasanje.

Partija centra, koja ima 28 mesta u Stortingetu i jedna je od partija u vladajućoj koaliciji, želi da zadrži sadašnje ograničenje abortusa od 12 nedelja.

Ministarka za porodicu Kjersti Tope rekla je da se nada da će ''što više ljudi glasati u skladu sa partijskom linijom“, ali je dodala da je to pitanje ''pitanje savesti“ i da će članovi stranke glasati prema tome.

Danska je u maju saopštila da će ublažiti zakon o abortusu i dozvoliti prekid trudnoće do 18. nedelje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    24. avgust 2024 | 09:14

    Западне вредности убијања властите деце

  • Jeremija

    24. avgust 2024 | 12:58

    Sunovrat zapadne civilizacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA