Zastrašujuća pojava koja je moguća i na Jadranskom moru: Ne jedan, već dva vodena tornada, EVO o čemu je reč

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Stanovnici i posetioci duž obale Palm Biča, severno od Majamija, bili su u četvrtak počašćeni retkim meteorološkim spektaklom kada su primećena ne jedan, već dva vrtloga pored obale. U pitanju je prirodni fenomen, koji nije redak u ovom delu sveta.

Ovi vrtlozi su u suštini tornada iznad vode, a nazivaju se morskim pijavicama. Približili su se jedan drugom pre nego što se jedan od njih raspršio, pružajući očaravajući pogled za posmatrače koji su bezbedni sa obale.

Dakle, morske pijavice uobičajene su pojava nad vrlo toplim vodama Atlantika uz obalu Floride i veoma retko dođu do same obale. Međutim, bilo je slučajeva kada se pre desetak godina jedna morska pijavica direktno obrušila na deo Majamija.

Iako morske pijavice nisu retka pojava, veoma retka pojava je kada se pojave dve istovremeno, jedna pored druge.

Morske pijavice su fenomen koji se redovno javlja i u našem okruženju, pre svega širom Mediterana, ali i na Jadranskom moru. Mnogo su češće na severnom Jadranu i na hrvatskom primorju.

Nažalost, ova pojava pre nekoliko dana razorila je jahtu nedaleko od obale Sicilije, pri čemu je bilo i nastradalih osoba.

U prilog nastanku morskih pijavica idu veoma topla morska voda i vrlo nestabilna atmosfera.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak pijavice koja kao tornado nosi sve pred sobom: Zastrašujuć prizor iznad Sartija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA