Kodno ime jednog od komandira invazije na Kursk je Hrvat: Uskoro sledi zatvaranje "džepa"

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

U trećoj nedelji ofanzive na Kursk ukrajinske snage su najavile da pokreću akciju okruživanja oko 3.000 ruskih vojnika koji se nalazi kod reke Sejm.

"Wall Street Journal" je razgovarao s nekolicinom ukrajinskih komandanata koji se nalaze u središtu borbi, a kodno ime jednog od njih je - Hrvat.

Njegovo puno ime i prezime nije poznato, ali se navodi kako se radi o komandiru izviđačke jedinice 14. brigade. Komandiri su u razgovoru s medijima otkrili kako Rusi pokušavaju da sastave pontonske mostove kako bi prešli reku Sejm i preneli sve oružje, opremu i prekopotrebne  generatore meštanima koji su u napadima ostali bez struje.

Rusi brzo pokušavaju da dođu i do svih raspoloživih snaga iz drugih delova Ukrajine, među kojima su i marinci iz ruske Crnomorske flote, ali Hrvat na te ruske pokušaje odgovara:

"Sada kad smo im srušili tri mosta, samo je pitanje vremena kada će im se ovaj džep zatvoriti".

Inače, američki dnevnik navodi da ono što su ukrajinski zvaničnici nazvali ''tampon zonom'' predstavlja veliku dilemu za Vladimiru Putinu - Hoće li pokušati da izbaci ukrajinske snage i riskira visoku cenu za to, s obzirom na to da bi ''proterivanje'' Ukrajinaca iz Kurska značilo povlačenje snaga iz Ukrajine, slabljenje ofenziva i potencijalno otvaranje rupa koje bi Ukrajinci mogli iskoristiti.

Za sada se čini da Rusija uglavnom prebacuje snage iz rezervi i područja u Ukrajini gde borbe nisu toliko intenzivne, poput juga ili severoistoka.

Za Rusiju bi ponovno zauzimanje cele regije Kursk moglo biti sekundarni cilj u odnosu na više strateški cilj napredovanja dalje u istočnu ukrajinsku pokrajinu Donjeck, koju je Putin proglasio delom Rusije.

S druge strane, Tatjana Stanovaja, viša saradnica Evroazijskog centra Karnegi Rusija navodi kako u Moskvi vlada ''mala panika''.

"Ako ne pronađe vojno rešenje, to bi moglo potrajati mesecima ili godinama. I ljudi u Moskvi su se navikli na tu ideju", rekla je ona o ukrajinskim napadima unutar Rusije.

Majk Rajan, australijski vojni strateg, navodi da Ukrajina trenutno u Kurskoj oblasti širi obim svog proboja umesto da pokušava da prodre dublje jer bi to Rusima bilo lakše da zaustave.

"Drže teren koji se lakše braniti. Bliže je Ukrajini i lakše ga je držati", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    23. avgust 2024 | 16:21

    POTAMANIĆE vas RUSI KAO BUBAŠVABE NACISTIČKI ŠLJAMU🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA