Da li svetu preti nova nuklearna katastrofa: Zbog ove ruske elektrane podigla se velika prašina

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Ukrajinu da je pokušala da napadne nuklearnu elektranu u Kursku, ne pružajući nikakve dokaze.

"Neprijatelj je noću pokušao da pogodi nuklearnu elektranu, Međunarodna agencija za atomsku energiju je obaveštena", rekao je Putin na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Putin je ove teške optužbe izrekao u jeku borbi u Kurskoj oblasti, u koji su iznenada ušle ukrajinske trupe i zauzele, kako tvrde zvaničnici iz Kijeva, oko 100 naselja, usput srušivši tri strateški važna mosta.

Da situacija oko ove nuklearne elektrane, koja spada među četiri najveće u Ruskoj Federaciji, nije nimalo naivna pokazuje i to što je šef nuklearne agencije UN Rafael Grosi danas najavio da planira da poseti rusku nuklearnu elektranu Kursk sledeće nedelje, saopštio je u četvrtak portparol agencije, nekoliko nedelja nakon što je Ukrajina pokrenula iznenadnu kontraofanzivu u regionu.

Černobilj Svet odlično pamti katastrofu u nuklearnoj elektrani Černobilj Foto: Wikimedia/Tim Porter

"Možemo potvrditi da je poseta planirana za sledeću nedelju", rekao je portparol Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ne dajući dodatne detalje.

Nuklearna agencija UN-a je 9. avgusta pozvala Rusiju i Ukrajinu na maksimalnu uzdržanost kako bi se "izbegla nuklearna nesreća sa potencijalno ozbiljnim radiološkim posledicama" dok se borbe približavaju toj nuklearnoj elektrani.

Grosi je rekao da je "lično u kontaktu sa relevantnim vlastima obe zemlje" i da će "nastaviti da informiše međunarodnu zajednicu po potrebi".

Nuklearne elektrane više puta su bile u glavnim ulogama tokom rata u Ukrajini, a najčešće je pominjana ona kod Zaporožja, koja je tokom borbi pretrpela i štetu. Ruska i ukrajinska strana prebacivale su odgovornost jedna na drugu zbog tih napada.

U subotu je IAEA upozorila da se situacija sa bezbednošću u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje "pogoršava" nakon obližnjeg napada dronom.

Nuklearka u Zaporožju Oko nuklearke Zaporožje vođene su brojne borbe tokom rata u Ukrajini Foto: Victor / Xinhua News / Profimedia

Što se nuklearne elektrane Kursk tiče, smeštena je na reci Sejm, 40 kilometara zapadno do grada Kurska, prema Lgovu.

Njena izgradnja je počela 1. juna 1972, a u rad je puštena 12. oktobra 1977. godine. Obližnji grad Kurčatov osnovan je kada je počela njena izgradnja.

Ima šest reaktora — dva ugašena, dva potpuno operativna, te dva u izgradnji, prema podacima IAEA.

Aktivni reaktori proizvode dva puta po 1.000 Megavata energije, odnosno ima instalirani kapacitet od 2.000 Megavata, čime se strujom napaja Kurska oblast, kao i 19 drugih regiona u Rusiji.

Poređenja radi, nuklearna elektrana Černobilj ima instaliranu nagu od 3.515 Megavata, a Zaporožje čak 5.700 Megavata.

(Telegraf.rs)

Video: Ruska vojska ušla u Černobilj: Tenkovi ispred sarkofaga koji čuva ostatke reaktora broj 4

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    22. avgust 2024 | 16:10

    Ne mogu da poverujem u ono što čitam u zadnje vreme. Od državnika sa autoritetom supersil postao je kme kme.

  • Nebojša

    22. avgust 2024 | 17:55

    Rusi iimaju kasno paljenje. Na pikusaj napada na nuklearnu elektranu, Rusija ima obavezu i morala bi da SRAVNI KIJEV I LAVOV SA ZEMLJOM

  • Bale

    22. avgust 2024 | 17:13

    Ako to zeleni uradi sa marionetama, imate ivi cime uzvratit na jos gori nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA