Dve osobe preminule od infekcije koja izaziva koleru, jedna od njih se kupala u Baltičkom moru

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Dva muškarca umrla su od vibrio infekcije na severu Nemačke, a jedan od njih dvojice se prethodno kupao u Baltičkom moru. Bakterije su posebno opasne za određene rizične grupe zbog čega je Državna kancelarija za zdravstvo i socijalna pitanja (Lagus) aktivirala upozorenje.

Istakli su da su osobe sa određenim rizicima, koje boluju od hroničnih bolesti ili imaju loš imuni sistem, kao i stariji ljudi, posebno ugroženi.

"Ako kupači spadaju u ove rizične grupe i imaju povrede na koži, treba da izbegavaju kontakt sa morskom vodom, jer bi tada patogeni, u retkim slučajevima, mogli da izazovu ozbiljne infekcije", naveli su iz Državne kancelarija za zdravstvo i socijalna pitanja, prenosi spiegel.de.

Vibrioni su bakterije i pripadaju rodu Vibrio, u obliku štapića su i mogu da izazovu opasne bolesti među kojima je i kolera - akutna infekcija tankih creva koju uzrokuju neke vrste bakterije Vibrio cholerae.

13 smrtnih slučajeva od 2003. godine

Turista (81) preminuo je prošle nedelje nakon što se zarazio tokom kupanja u Baltičkom moru. Muškarac je imao razne hronične bolesti i otvorene rane.

Prema informacijama, drugi slučaj je 59-godišnji muškarac iz Meklenburg-Zapadne Pomeranije, kod koga su otkriveni vibrioni u krvi. Uzrok smrti je naveden kao sepsa. Tačne okolnosti ove smrti nisu poznate.

Prema navodima vlasti, ovo su prvi smrtni slučajevi u vezi sa vibrionima u sezoni kupanja 2024. godine.

Do sada je prijavljeno pet infekcija vibrionima. Statistička procena Lagusa pokazuje ukupno 94 slučaja infekcije od 2003. godine. Od toga je 13 bilo smrtno. Dvanaest preminulih je bolovalo od relevantnih prethodnih bolesti.

Od 1994. godine poznato je da se vibrioni javljaju u Baltičkom moru. Simptomi i tok bolesti zavise od toga kako patogeni ulaze u telo. Čak i male povrede na koži su dovoljne da bakterije uđu. Kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom može doći do infekcije rane, koja, ako se ne leči, u najgorem slučaju može dovesti do sepse opasne po život.

(Telegraf.rs)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA