"Pljunuli u oči austrijske vlasti": Naređeno da se demontira šahovnica sa prvim belim poljem na Blajburgu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Pokrajinski, odnosno Zemaljski upravni sud u Koruškoj je 8. avgusta kao neosnovanu odbio žalbu Počasnog blajburškog voda, kojom je ovo udruženje osporavalo uklanjanje šahovnice s prvim belim poljem sa spomenika na Lojbaškom polju pored Blajburga.

Uprava kotora Volkermark na čijem se području spomenik nalazi je 9. februara 2022. naložila Počasnom blajburškom vodu (PBV) brisanje spomenutog grba, a izgledno i natpisa "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci". Natpis je organizacija sama izbrisala, stoji u presudi. Ali, kako se oglušila o nalog za uklanjanju šahovnice, 3. marta te godine su ga uklonile tamošnje vlasti. Na spomeniku su preostali natpisi "Svibanj (maj) 1945", odnosno na nemačkom "U spomen na pale Hrvate. Svibanj 1945.".

Potom se PBV na odluku preko advokata Andreasa Horačeka žalio upravi kotara, kako je u "referatu" objavljenom na jednoj internet stranici naveo stvarni "kapo ove proustaške sledbe Bože Vukušić", piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Umesto promene odluke, piše portal, u maju prošle godine ista lokalna vlast organizaciji je odrezala 400 evra kazne, i to zbog prekršaja protiv zakona o zabranjenim simbolima, odnosno zbog isticanja oznake u Austriji zabranjene organizacije. Istaknuto je i da se zemljištu na kojem se spomen-ploča nalazi može nesmetano pristupiti, ali je sporno bilo javno izloženo obeležje.

Presuda Pokrajinskog suda, koju su Novosti ekskluzivno dobile na uvid, potvrđuje stav austrijskih vlasti trasiran još 2018. kada je najavljeno da će ustaški simboli biti stavljeni na listu zabranjenih ekstremističkih oznaka. Potom je, podsećaju, 2020. austrijski parlament velikom većinom zatražio da vlada ispita mogućnost zabrane komemoracija u Blajburgu, čiji je PBV organizator decenijama. Narednog novembra stručna komisija tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova izradila je opsežan dokument nazvan "Izveštaj stručne grupe 'Blajburg'", o kojem su Novosti već detaljno pisale.

Tim istoričara, politologa i pravnika ispravno je zaključio da se majskim komemoracijama nastradalima u partizanskoj osveti "preko natpisa na memorijalnim spomenicima, zastavama i simbolima na ovom događaju te kroz službene govore odaje počast fašističkom režimu koji je kolaborirao s nacionalsocijalistima".

Presuda potvrđuje stav austrijskih vlasti kojim je najavljeno uvrštavanje ustaških simbola na popis zabranjenih ekstremističkih oznaka. Za sud je šahovnicom s prvim belim poljem na spomeniku objektivno prekršen Zakon o zabranjenim simbolima, a u pitanju je "trajni prekršaj", pišu Novosti.

Navode da se stručna Stručna grupa bavila i problemom šahovnice, ukazujući na to da je grb s prvim belim poljem bio – zajedno sa "svastikom i eponimnim hladnim oružjem – jedan od simbola 13. Handžar-divizije vojnog krila nacističkog SS-a, zvane i "hrvatska br. 1", koji su njeni pripadnici nosili na levom rukavu. SS je bio sastavni deo Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije te je na posleratnom suđenju u Ninbergu u celini proglašen zločinačkom organizacijom.

U Austriji su obe organizacije zabranjene Ustavnim zakonom o zabrani iz 1947., a svi njihovi simboli spomenutim Zakonom o oznakama, što su potvrdili Ustavni i Vrhovni sud.

Kao što ilustracije spomen-kamena na Lojbaškom polju pokazuju, tamo se nalazi upravo grb s početnim belim (poljem). Time se, dakle, prema sudskoj praksi oba najviša suda radi o oznaci zabranjenoj Zakonom o oznakama", utvrdila je ekspertska komisija. Tako je ekspertska komisija na prvi pogled izjednačila šahovnicu koja počinje belim poljem s nacističkim simbolima.

Pa ipak, ne samo da je stručna grupa istakla razliku između problematizovane i današnje službene hrvatske šahovnice, koja počinje crvenim poljem, nego je istaknuto i da je simbol s prvim belim poljem dugo bio jedan od službenih grbova Hrvatske te se kao takav nalazi na mnogim istorijskim prikazima, dakle "ne može se polaziti od toga da upotreba prikaza nastalih u nenacionalsocijalističkom kontekstu i u slučajevima nastalim pre 1941. predstavlja kažnjivo ponašanje."

Iako je iz samog donedavnog natpisa na blajburškom monumentu posve jasno da se u slučaju tamošnje šahovnice radi baš o slavljenju vojske genocidnog ustaškog režima, PBV je prkosno odlučio "pljunuti u oči austrijske vlasti" novom žalbom.

Pred klagenfurtskim sudom ročišta su održana 13. i 23. maja ove godine, ali uprkos mnogim malverzacijama presuda je doneta, da je šahovnica s prvim belim poljem "trajni prekršaj".

Novosti sa žaljem konstatuju da "počasne filoustaše" ovu bitku još nisu konačno izgubili jer imaju mogućnost žalbe austrijskom Ustavnom, kao i Vrhovnom upravnom sudu.

Ishod će vrlo verojatno biti isti kao i sada: svrha administrativnih propisa je, stoji u presudi, "obezbediti da se idejama i duhu u Austriji zabranjenih organizacija ne dopusti da u bilo kom pogledu ožive". Tragično je, međutim, da će PBV u svojim zloćudnim naporima i nadalje vrlo verovatno imati zdušnu podršku moralno kriminalnih i duboko neodgovornih hrvatskih državnih elita, pišu Novosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    22. avgust 2024 | 17:33

    Potpuno pogrešno! Ne vjerujem da će se to dogoditi. Neznalicama samo želim objasniti; i prastari hrvatski grb na crkvi sv.Marka u centru Zagreba, počinje sa prvim bijelim poljem! Vjerujem da će sud uvažiti ovu povijesnu činjenicu, t.j.- da će mu je obrana dokazati!

  • Izo

    22. avgust 2024 | 16:58

    I mesec i zvezdu su pogrešno okrenuli.

  • Bale

    22. avgust 2024 | 19:58

    Svi koji su bili sa fasistima hitlerovim i musolinijevi su ista bagra i to ce vjecno ostat. Nepostoji rujeka koja ih moze oprat. Na tom mjestu su dobili ono sto su zasluzili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA