Da li je pogrešan potez ruskog generala doveo do toga da Ukrajinci probiju granicu?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

General-pukovnik Aleksandar Lapin raspustio je Savet za odbranu granice ranije ove godine i to samo nekoliko meseci pre nego što su ukrajinske snage pokrenule uspešan kontranapad na rusko tlo

Da li je pogrešan potez ruskog generala doveo do toga da Ukrajinci probiju granicu i zađu duboko u Kursk? Pojedini izveštaji sugerišu da je general koji je nedavno imenovan na poziciju zaduženu za bezbednost granica možda nehotice postavio temelje za uspešan upad Ukrajine u Kursku oblast.

Naime, ranije ove godine, general-pukovnik Aleksandar Lapin raspustio je savet zadužen za bezbednost granica, piše Wall Street Journal. Savet su činili vojni oficiri sa pripadnicima lokalne i regionalne bezbednosti, ali Lapin je tvrdio da samo vojska ima resurse da brani granicu — i da druge agencije ne moraju da budu uključene u proces.

Lapinu to navodno nije prvi "kiks". General je ranije izazvao kritike zbog svoje uloge u ruskom povlačenju kod Limana, što je rani poraz ruske vojske u strateškom gradu u ukrajinskom regionu Donbasa.

Ramzan Kadirov, lider Čečenije i bliski Putinov saveznik, javno je kritikovao Lapina zbog poraza kod Limana.

"Lapina bih degradirao u vojnika, oduzeo mu nagrade i poslao ga na prve linije sa mitraljezom", rekao je Kadirov.

I pokojni Jevgenij Prigožin, dok je bio prvi čovek Vagnera, takođe je kritikovao strateški poraz u to vreme, rekavši da "sva ova kopilad treba da ide bosa na front sa automatskim puškama“. Uprkos kritikama, Lapin je i unapređen u načelnika štaba ruskih kopnenih snaga u januaru 2023. godine.

U međuvremenu, iznenadna ofanziva Ukrajine nastavljena je u utorak i sredu. Ukrajinske snage izvele su juče jedan od najvećih napada dronovima unutar Rusije od početka rata 2022. godine, ciljajući rusku prestonicu i pogranične regione severno od Ukrajine.

Ruska vojska je u sredu saopštila da je oborila 45 dronova, uključujući 11 iznad Moskve. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin oglasio se na Telegramu i naveo da su najmanje dve bespilotne letelice oborene iznad predgrađa Podolska, ali da nisu prouzrokovale štetu ili žrtve.

U sredu je Aleksandar Bogomaz, guverner Brjanske oblasti, još jednog pograničnog regiona severozapadno od Kurska, rekao da su "ruske trupe naišle na još jedan pokušaj Ukrajine da zauzme još teritorije".

Bogomaz je na svom Telegram kanalu potvrdio da su borbe "stabilizovane" i da su ukrajinske snage pretrpele "štetu od požara". Nejasno je da li su ukrajinske trupe i dalje prisutne u regionu, piše Daily Beast.

(Telegraf.rs)

Video: Putin za volanom "ruske zveri": Provozao kolegu Kim Džong Una

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA