Kenedi sutra prekida kampanju, pregovara sa Trampom o ujedinjavanju snaga: Da li će mu njegova podrška pomoći?

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Kenedi je ranije u sredu najavio da će održati govor u Finiksu, navodeći da će se u petak ujutru "obratiti naciji", ali nisu podeljeni detalji o temi govora

Očekuje se da nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi obustavi svoju kampanju u petak na događaju u Arizoni, prema izvorima upoznatim s njegovim planovima, prenosi CNN.

Trenutno se vode pregovori između tima republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i ljudi iz okruženja Kenedija o tome da nezavisni kandidat podrži bivšeg predsednika i pojavi se na Trampovom mitingu u oblasti Finiksa iste večeri, rekao je izvor.

CNN je kontaktirao Kenedijevu kampanju za komentar.

Kenedi je ranije u sredu najavio da će održati govor u Finiksu, navodeći da će se u petak ujutru "obratiti naciji", ali nisu podeljeni detalji o temi govora.

Kenedi će govoriti samo nekoliko dana nakon što je njegova potpredsednička kandidatkinja, Nikol Šanahan, u intervjuu za podkast izjavila da kampanja razmatra mogućnost "udruživanja snaga" sa Trampom kako bi se sprečio "rizik" od pobede potpredsednice SAD Kamale Haris na predsedničkim izborima u novembru.

Tramp je u utorak izrazio otvorenost prema mogućnosti da Kenedi igra ulogu u budućoj administraciji ako odustane od kandidature i ponudi mu svoju podršku.

"On je briljantan momak. Veoma je pametan. Poznajem ga već dugo", rekao je Tramp za CNN. "Nisam znao da razmišlja o povlačenju, ali ako to zaista planira, svakako bih bio otvoren za to."

Razgovori između Trampovih saveznika i savetnika i Kenedijevog tima počeli su pred Republikansku nacionalnu konvenciju u julu, pre nego što je u istom mesecu procurio telefonski razgovor između bivšeg predsednika i Kenedija, prenosi izvor upoznat sa razgovorima.

Trampov najstariji sin, Donald Tramp Mlađi, već nedeljama je nagovarao svog oca i kampanju da pronađu način da ohrabre Kenedija da prekine svoju kampanju, rekao je izvor.

Osim Trampa Mlađeg, bivši voditelj Fox News Taker Karlson, koji je blizak s Kenedijem, kao i biznismen Omid Malik, donator Trampove kampanje, blizak i Trampu Mlađem i Karlsonu, i koji je ranije donirao Kenedijevoj kampanji, pomažu u olakšavanju razgovora.

Mnogi razgovori fokusirali su se na to da li bi Kenedijeva podrška bila korisna za Trampa. Međutim, kada je predsednik Džo Bajden krajem jula obustavio kampanju i kada je postalo jasno da će potpredsednica Kamala Haris verovatno predvoditi listu Demokratske stranke, mnogi iz Trampovog okruženja, uključujući neke od njegovih najbližih savetnika, verovali su da bi Kenedijeva podrška bila vredna, rekla su dva izvora bliska pregovorima.

Kenedi i Tramp su se u poslednjih nekoliko meseci postali topliji jedan prema drugom nakon početnih napada ranije u kampanji. Kao istaknuti skeptik prema vakcinama, Kenedi je često kritikovao Trampa zbog njegovog upravljanja pandemijom kovid-19 i sprovođenja programa poznatog ao Operacija Warp Speed, koji je ubrzao proizvodnju vakcina. Tramp je ranije nazvao Kenedija članom "radikalne levice" i napadao ga zbog njegove borbe za zaštitu životne sredine.

Ali u julu, Tramp i Kenedi su razgovarali telefonom nakon što je Tramp ranjen u pokušaju atentata na mitingu u Pensilvaniji. Dan nakon tog razgovora, Kenedi i Tramp sastali su se lično u Milvokiju prvog dana Republikanske nacionalne konvencije.

U tim razgovorima, kandidati su prvi put razmatrali mogućnost da Kenedi odustane od trke i podrži Trampa u zamenu za ulogu u njegovoj administraciji. Nakon tih razgovora, Kenedi je izjavio da neće odustati od trke.

Ranije ovog meseca, Kenedijev tim obratio se kampanji Kamale Haris sa predlogom da se organizuje sastanak radi razgovora o njegovoj podršci u zamenu za buduću ulogu u njenoj administraciji. Taj sastanak nikada nije realizovan.

Govor u petak biće prvi javni događaj Kenedijeve kampanje od početka jula. Dolazi u trenutku kada Kenedi ima teškoće da stekne podršku otkako je Haris preuzela vođstvo na demokratskoj listi.

Anketa Washington Post/ABC News/Ipsos sprovedena ranije ovog meseca pokazala je da Haris ima 47% podrške, Tramp 44%, a Kenedi 5%.

Kampanja takođe brzo troši sredstva dok pokušava da osigura pristup glasačkim listama širom zemlje. Finansijski izveštaji kampanje iz jula pokazuju da je Kenedi kampanja imala samo 3,9 miliona dolara u gotovini, dok je prijavila skoro 3,5 miliona dolara neizmirenih dugova.

Nezavisna kampanja izazvala je zabrinutost i među demokratama i republikancima zbog Kenedijevog potencijalnog uticaja na predsedničku trku, gde bi tesni rezultati u nekoliko ključnih država mogli odrediti pobednika. Iako nije jasno da li je Kenedi privukao više podrške od glasača koji su 2020. godine podržali predsednika Džoa Bajdena ili Trampa, Kenedijeva kampanja je poslednjih dana saopštila da veruju da privlače više podrške od glasača koji su prethodno podržavali Trampa.

U Arizoni, gde će se održati događaj u petak, Kenedijeva popularnost mogla bi biti ključna u državi u kojoj je na predsedničkim izborima 2020. pobednik odlučen sa manje od 11.000 glasova razlike. Anketa New York Times/Siena College-a među registrovanim biračima u Arizoni, objavljena ranije ovog meseca, pokazala je da Kenedi ima 6% podrške, iza Haris sa 45% i Trampa sa 42%.

U sredu je portparol kancelarije državnog sekretara Arizone potvrdio za CNN da je Kenedi kvalifikovan za glasanje u toj državi. Kenedi je na glasačkom listiću u 21 državi, što ga čini podobnim za dobijanje 257 elektorskih glasova.

(Telegraf.rs)

Video: Izvučeno još jedno telo iz potonule jahte "Bayesian": Tragičan kraj potrage kod obala Sicilije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA