Lider Hamasa listi zahteva za primirje s Izraelom dodao jedan veoma ličan: "Nemojte me ubiti!"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Sinvar insistira na garanciji da su njegova sigurnost i zaštita obezbeđeni", rekao je zvaničnik.

Vođa Hamasa i mozak napada od 7. oktobra, Jahja Sinvar, koji je ranije izjavio da bi mu bila čast da umre boreći se protiv Izraela, sada je, prema novim izveštajima, postavio sopstveni opstanak kao uslov za bilo kakav prekid vatre u Gazi.

Sinvar je navodno naglasio da njegova bezbednost mora biti zagarantovana i da Izrael ne sme pokušati da ga ubije, izjavio je visoki egipatski zvaničnik za Ynet, prenosi The New York Post.

"Sinvar insistira na garanciji da su njegova sigurnost i zaštita obezbeđeni", rekao je zvaničnik.

Jahja Sinvar, koji je došao na čelo Hamasa nakon atentata na bivšeg vođu Ismaila Hanijea prošlog meseca, navodno je izjavio da bi dogovor o prekidu vatre bio moguć ako Izrael prihvati njegove zahteve.

Ova nova pozicija dolazi nakon meseci Sinvarovog mešanja u pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca, pri čemu je pozivao Hamas da nastavi borbu dok Izrael ne bude uništen.

U junu, procurele poruke koje je objavio The Wall Street Journal otkrile su Sinvarove hladne kalkulacije, pri čemu je desetine hiljada poginulih u Gazi opisao kao "neophodne žrtve".

"Imamo Izraelce tamo gde ih želimo", rekao je Sinvar pregovaračima dok je terao grupu da odbije dogovor o prekidu vatre ranije ove godine.

Slične komentare dao je i o svojim ubijenim sinovima, rekavši da bi njihova smrt samo "ulila život u vene ove nacije, podstičući je da se uzdigne do svoje slave i časti," prema The Wall Street Journalu.

Sinvar, koji i dalje izbegava izraelsku vojsku, izgleda da je promenio stav nakon što je izabran za Hanijevog naslednika.

Samo pet dana nakon što je postavljen na novu funkciju, izvori upoznati s pregovorima o prekidu vatre rekli su za CNN da je Sinvar tražio od egipatskih i katarskih posrednika da pomognu u okončanju rata.

Međutim, američki i izraelski zvaničnici tvrde da teroristička grupa i dalje ometa pregovore, pri čemu je predsednik SAD Džo Bajden optužio Hamas da se iznenada "povlači".

Grupa je oštro kritikovala Bajdena zbog navodnog stavljanja na stranu Izraela nakon što je jevrejska država navodno postavila nove zahteve koji ranije nisu bili dogovoreni.

Hamas je naveo da novi zahtev Izraela uključuje prisustvo duž granice Gaze i Egipta, gde su nedavno otkriveni veliki tunelski sistemi.

Hamas je odbio ovaj zahtev, ističući da su prethodni sporazumi o prekidu vatre zahtevali potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

Kako i Hamas i Izrael ostaju pri svojim zahtevima, posrednici strahuju da bi pregovori o prekidu vatre uskoro mogli da zapadnu u ćorsokak, ostavljajući sudbinu 109 talaca u Gazi neizvesnom.

(Telegraf.rs)

Video: Ekipa Telegrafa u kibucu Kisufim koji je Hamas spalio gotovo do temelja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA