Naftni tanker gori i pluta u Crvenom moru, pretrpeo nekoliko uzastopnih napada: Na njemu se nalazi 25 ljudi

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Tanker Sounion prvo je pogođen rafalnom paljbom s dva mala broda koja su mu se približila rano juče oko 143 km zapadno od jemenske luke Hodeje

Na Crvenom moru dogodila se prava drama - tanker koji prevozi u naftu u grčkom vlasništvu gori i pluta nakon niza napada, izvestile su britanske i grčke vlasti.

Tanker Sounion prvo je pogođen rafalnom paljbom s dva mala broda koja su mu se približila rano juče oko 143 kilometara zapadno od jemenske luke Hodeje, a kasnije su brod pogodila tri neidentifikovana projektila, izazvavši požar na brodu i ostavivši ga bez pogona, objavilo je Odeljenje pomorskih trgovačkih operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO).

Na brodu je 25 članova posade i još uvek nema vesti o povređenim osobama.

Ministar pomorstva je osudio ovaj napad i naveo da je u pitanju "kršenje međunarodnog prava". Nijedna organizacija nije još uvek preuzela odgovornost za napade.

Podsećamo Huti, koje podržava Iran, napadali su komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od novembra. Oni tvrde da deluju kao podrška Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a takođe su tvrdili i da ciljaju brodove samo povezane s Izraelom, SAD-om ili Velikom Britanijom.

Njih nije sprečilo ni raspoređivanje zapadnih ratnih brodova u Crveno more, kao ni američki i britanski vazdušni udari na teritoriji koji kontrolišu u severozapadnom Jemenu. Izraelci su takođe bombardirali luku Hodeju prošlog meseca u znak odmazde za smrtonosni napad dronom na Tel Aviv.

Sounion, 274 m dugačak i 50 m širok tanker, prevozio je sirovu naftu iz iračke luke Basra kada je napadnut, a iz grčkog operatera broda, Delta Tankers, rekli su da je brod pretrpeo "manju" štetu i da njegova posada procenjuje situaciju pre nego što nastavi dalje putovanje.

Jučer je i teretni brod SW North Wind I, koji plovi pod zastavom Paname, izvestio o tri eksplozije u blizini dok je plovio Adenskim zalivom, saopštio je UKMTO.

(Telegraf.rs)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA