Da li je otkriven uzrok potonuća superjahte? Jedna stvar možda bila kobna po tajkuna i njegove goste

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Spasioci i dalje tragaju za britanskim tajkunom, njegovom ćerkom i još četvoro ljudi

Superjahta "Bayesian", u vlasništvu britanskog tajkuna Majka Linča, koja je potonula u ponedeljak kraj obala Sicilije u jakoj oluji, dok je na brodu bilo 22 ljudi, od kojih deset članova posade, najverovatnije je završila na dnu mora zbog otvorenih "prozora" na palubi.

Naime, proverava se da li su, u trenutku kada je krenulo jako nevreme, otvori na palubi (koji služe i kao prozori, ali i za evakuaciju) ostali otvoreni. Veruje se da je upravo to razlog zašto je superjahta, vredna nekoliko desetina miliona evra, završila na dnu mora za manje od 60 sekundi.

Jahta Majka Linča potonula je za oko dva minuta nakon što ju je, usled snažnog nevremena, udario i vodeni tornado, dok je bila usidrena kod obala Sicilije, nedaleko od Palerma. Svedoci su u ponedeljak ujutru gledali kako jedrilica nestaje pod vodom, dok su putnici i članovi posade pokušavali da spasu svoje živote. Iz vode je izvučeno 15 ljudi, među kojima je i supruga tajkuna Linča, dok se za milijarderom, njegovom ćerkom i njegovim bliskim saradnicima i njihovim suprugama i dalje traga.

Juče je potvrđeno da su spasioci iz vode izvukli i beživotno telo kuvara na jahti, a strahuje se da je šestoro preostalih putnika verovatno mrtvo jer, sve i da su ostali u "vazdušnim džepovima" unutar broda u trenutku potonuća, mala je verovatnoća da su uspeli ovoliko dugo da prežive.

Specijalni ronioci stigli su do olupine broda i uspeli su da uđu unutra, ali navodno nisu uspeli da prodru u kabine, jer su im to onemogućavale razbacane stvari. Oni inače imaju manje od 10 minuta za pretragu, pre nego što moraju da izrone na površinu.

Njihova akcija dodatno je bila otežaan zbog poteškoća u ulasku u brod, i bili su primorani da probijaju put kako bi uopšte ušli u jahtu.

Sada je glavni fokus istrage da li je posada zatvorila otvore za pristup brodu pre nego što je oluja udarila. A inspektori proveravaju da li su preduzete odgovarajuće mere, s obzirom na prognoze lošeg vremena tokom noći, i da li je neko od članova posade krivično odgovoran za tragediju.

(Telegraf.rs)

Video: Otkriveni novi snimci čuvenog broda Titanik: Zavirite u najpoznatiju olupinu pod vodom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    21. avgust 2024 | 14:56

    Saučešće rodbini (i naslednicima) gospodina Linča. Sada će neki teškaši advokature dobro naplatiti stručne usluge u procesu nasledstva a to je uvek bolno i srceparajuće kao u maratoncima i ožalošćenoj porodici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA