Nova Romska mapa sećanja prikazuje mesta važna za Rome u Severnoj i Južnoj Americi

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Na mapi se trenutno nalazi 29 tačaka, prikazanih na engleskom, portugalskom i španskom jeziku, koje obuhvataju istorijske i kulturne aspekte Roma, od Sjedinjenih Američkih Država preko Gvatemale do Brazila i Argentine

Romska mapa sećanja za Severnu i Južnu Ameriku, interaktivni projekat koji obuhvata ključna mesta iz romske istorije i kulture na ovim kontinentima, predstavlja značajan doprinos očuvanju sećanja i borbi protiv antiromizma.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, američka delegacija je nekoliko dana nakon ceremonije u Aušvicu, 2. avgusta, predstavila Romsku mapu sećanja za Amerike evropskoj javnosti u Pragu. Ova interaktivna online mapa prikazuje mesta od značaja za romsku zajednicu koja živi na teritorijama Severne i Južne Amerike.

Romska zajednica, romske organizacije, članovi akademske zajednice, borci za ljudska prava i drugi zainteresovani građani, od jula prošle godine do 8. aprila ove godine, slali su informacije i materijale za izradu ove mape. Prikupljeni podaci su potom provereni od strane stručnjaka iz naučne i ljudskopravaške oblasti, kako bi se osigurala autentičnost i tačnost.

Na mapi se trenutno nalazi 29 tačaka, prikazanih na engleskom, portugalskom i španskom jeziku, koje obuhvataju istorijske i kulturne aspekte Roma, od Sjedinjenih Američkih Država preko Gvatemale do Brazila i Argentine.

Jedan od zanimljivih podataka jeste da su Romi prisutni u Južnoj Americi još od kraja 15. i početka 16. veka, kada su kroz kolonijalne aktivnosti Portugala stigli u Brazil. Na mapi se takođe nalazi spomenik Joan Scott, prvoj Romkinji zabeleženoj u Severnoj Americi, spomenik Melquíadesu, liku Roma iz romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa, kao i Memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu. Prema rečima autora, mapa će uskoro biti proširena novim sadržajima.

Romska mapa sećanja nije samo enciklopedijski projekat, već deo šireg rada Ujedinjenih nacija na borbi protiv antiromizma u Amerikama i očuvanju kulture sećanja. Kao što je UN-ov Posebni poverenik za pitanja manjina istakao u svom izveštaju iz 2020. godine, ovakav pozitivan rad u oblasti sećanja doprinosi izgradnji demokratskih kultura koje poštuju ljudska prava i pomažu državama u ispunjavanju njihovih pravnih obaveza da zaštite ljudska prava.

(Telegraf.rs/A. N.)

Video: REF - Vođa Promena: Adi Sinani o inkluziji i obrazovanju Roma i Romkinja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA