Sve je manje nade: Njih šest je nestalo sa superjahtom na dnu mora, strahuje se da su mrtvi

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Spasioci ne odustaju, ali sve je manje nade da će pronaći preživele

Strahuje se da je šestoro ljudi, među kojima je i britanski tajkun Majk Linč, stradalo nakon što je super jahta na kojoj su bili potonula u snažnoj oluji kod obale Sicilije.

Ronioci su uzalud pokušavali u utorak da dođu do unutrašnjosti potopljenog 56-metarskog luksuznog broda "Bayesian", gde spasilačke ekipe veruju da su nestali možda ostali zarobljeni.

Osim Linča, među nestalima su i njegova ćerka Hana, Džonatan Blumer, predsednik Morgan Stanley Bank International, njegova supruga Džudi, poznati advokat Kris Morviljo i njegova supruga Neda, koja je poznati dizajner nakita.

Spasioci su rekli da rade na pretpostavci da je jahta brzo potonula nakon što ju je udario tornado u oluji u ponedeljak oko 5 sati ujutro.

Vinćenco Zagarola iz italijanske Obalske straže potvrdio je da u više od 36 sati spasilačke misije nije bilo znakova nestalih putnika.

"Ne isključujemo mogućnost da nisu u brodu, ali znamo da je jahta brzo potonula. Pretpostavljamo da njih šestoro možda nisu imali vremena da izađu", rekao je Zagarola.

Upitan o verovatnoći da će ih pronaći žive, odgovorio je: "Nikad ne reci nikad, ali razumno bi trebalo da odgovor bude ne".

Podsetimo, spasioci su iz vode izvukli telo kuvara, dok je 15 osoba uspelo da izroni nakon potonuća. Među njima je i Linčova supruga Anđela.

Iako je sve manje nade da će nestali biti izvučeni živi, čitav svet se moli za preostalih šest putnika.

Jahta Bayesian potonula kod Sicilije Foto: Tanjug/AP

Evo šta znamo o njima...

Majk Linč

Linč ima 59 godina i mnogi ga nazivaju britanskim Bilom Gejtsom, pošto je jedan od retkih britanskih preduzetnika koji su uspeli da stvore globalnu tehnološku kompaniju.

U junu je oslobođen po 15 tačaka optužnice za prevaru sa kojima se suočio u SAD zbog kupovine njegove kompanije Autonomy od 11,1 milijarde dolara od strane multinacionalne kompanije Hewlett-Packard iz Silicijumske doline 2011.

Linčovi roditelji su rođeni u Irskoj, a porodica je živela u blizini Čelmsforda u Eseksu. Majka mu je bila medicinska sestra, a otac vatrogasac. Studirao je fiziku, matematiku i biohemiju na Univerzitetu Kembridž, a na kraju se specijalizovao za adaptivno prepoznavanje obrazaca. Njegova doktorska teza je navodno jedno od najčitanijih istraživanja u univerzitetskoj biblioteci.

Majk Linč Foto: BEN GURR / AFP / Profimedia

Nakon što je pokrenuo nekoliko ranih tehnoloških startupa – uključujući i onaj koji je bio specijalizovan za automatske registarske tablice, otiske prstiju i softver za prepoznavanje lica za policiju – stvorio je Autonomy 1996. Kompanije su koristile njegov softver za analizu velike količine podataka.

Autonomy je bila skoro trenutni poslovni uspeh. Kompanija je briljirala u Briselu 1998. godine, a brzi rast u kombinaciji sa procvatom dotcom-a doveo je do preseljenja na Londonsku berzu, gde se pridružila FTSE 100 najboljih kompanija koje kotiraju u Velikoj Britaniji.

Linčev trijumf doveo je do toga da je postao savetnik za nauku nekadašnjeg premijera Dejvida Kamerona, kao i da je 2006. dobio priznanje OBE.

Hana Linč

Hana je jedna od dve Linčove ćerke, koja je nedavno proslavila maturu i spremala se da krene na Univerzitet Oksford. Bila je odličan đak, pohađala je privatnu školu u Londonu i dobila je brojna priznanja.

Džonatan Blumer

Džonatan Blumer (70) bio je direktor u Linčovoj kompaniji Autonomy, gde je bio predsedavajući odbora za reviziju. Bio je svedok na suđenju Višeg suda 2019. koje je HP pokrenuo protiv Linča zbog kupovine Autonomy.

Blumer je bio veoma poznat u gradu i imao je dobre konekcije, a mnogi ga znaju po karijeri u osiguravajućoj grupi Prudential, gde je bio izvršni direktor pet godina. Studirao je fiziku na Imperijal koledžu u Londonu i pridružio se Prudential-u 1995. godine, gde je proveo 20 godina i postao partner u reviziji osiguravajućih i finansijskih kompanija.

jonathan bloomer Foto: HO / AFP / Profimedia

Nakon što je napustio Prudential 2005, Blumera je na mestu izvršnog direktora zamenio Mark Taker, sada predsednik HSBC-a.

Proveo je sedam godina kao partner u privatnoj investicionoj kompaniji Cerberus European Capital Advisors, a poslednjih godina preuzeo je niz viših funkcija, uključujući funkciju predsednika Morgan Stanley International-a od novembra 2016. godine, a postao je predsednik osiguravajućeg društva Hiscox u julu 2023.

"Duboko smo šokirani i ožalošćeni ovim tragičnim događajem. Naše misli su sa svima pogođenima, posebno sa našim predsednikom Džonatanom Blumerom i njegovom suprugom Džudi, koji su među nestalima, i sa njihovom porodicom dok čekaju dalje vesti iz ove užasne situacije", rekao je Aki Husein, glavni izvršni direktor grupe Hiscox.

"Duboko smo šokirani i tužni zbog ove tragedije. Naše misli su sa svima pogođenima, posebno sa porodicom Blumer, dok svi čekamo vesti", saopštili su iz Morgan Stanley-a.

Džudi Blumer

Blumerova supruga Džudi (71) je nekad bila direktor kompanije za razvoj nekretnina Change Real Estate. Sedam godina je obavljala funkciju direktora Eve Appeal, dobrotvorne organizacije za istraživanje ginekološkog raka.

U saopštenju dobrotvorne organizacije navodi se da je ona bila poverenik i član odbora 20 godina.

"Svi u dobrotvornoj organizaciji su duboko šokirani kada su čuli vest da je naša draga prijateljica Džudi među nestalima. Naše misli su sa porodicom Džudi i Džonatana, i svima onima koji još čekaju vesti nakon ovog tragičnog događaja", rekla ej izvršna direktorka, Atena Lamnisos.

Kris Morviljo

Kris Morviljo (59) je partner u advokatskoj kući Magic Circle Clifford Chance i jedan je od ključnih advokata koji je pomogao Linču da se "izbori" na sudu u SAD. Ima veliko iskustvo u zastupanju korporativnih i pojedinačnih klijenata u državnim istragama i regulatornim i građanskim postupcima.

Od 1999. do 2005. radio je kao pomoćnik američkog tužioca za južni okrug Njujorka. Takođe je pomagao u krivičnoj istrazi koja je proizašla iz terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Zajedno sa Brajanom Heberligom, partnerom u advokatskoj firmi Steptoe, bio je Linčev advokat na njegovom krivičnom suđenju u SAD. Obojica su bili oduševljeni u junu kada je Linč oslobođen optužbi da je "naduvao" prihode Autonomy-ja.

Neda Morviljo

Advokatska kuća je potvrdila i da je Morviljova supruga Neda (57) među nestalima. Neda Morviljo je dizajner nakita i bavi se izradom luksuznog nakita pod svojim prethodnim imenom, Neda Nassiri.

"Neda je dizajnirala i ručno izrađivala fini nakit u Njujorku više od 20 godina", navodi se u njenoj biografiji na sajtu njene firme i ističe da je zanat učila od Sesilije Bauer.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA