Sektašica osuđena zbog ubistva dvogodišnje ćerke: Vođa sekte joj pomogao da ukloni tragove na grozan način

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Ona je umrla od ruke osobe čija je uloga bila da je zaštiti", rekla je sudija Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa

Članica sekte koja je u Australiji pretukla svoju dvogodišnju ćerku na smrt zbog toga što nije pravilno obavila kućne poslove osuđena je na devet godina zatvora.

Tili Kreg je nestala sa farme "Ministry of God" 1987. godine, što je pokrenulo višedecenijsku potragu njenog oca, kojem je rečeno da je devojčica usvojena. U stvarnosti, piše BBC, Tili je ubijena pomoću plastične cevi. Njeni posmrtni ostaci su navodno spaljeni od strane vođe sekte, a pepeo rasut po imanju u delu Novog Južnog Velsa.

Elen Rejčel Kreg (62) optužena je za ubistvo svoje ćerke 2022. godine nakon što je policija dobila dojavu. Kasnije je priznala krivicu za blažu optužbu za ubistvo iz nehata.

Prilikom izricanja presude u sredu, sudija Natali Adams je priznala da Kreg nije imala nameru da nanese ozbiljnu povredu Tili, ali je rekla da bi nazivanje njene smrti "tragedijom" bilo "krajnje umanjivanje".

"Ona je umrla od ruke osobe čija je uloga bila da je zaštiti", rekla je sudija Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa.

Prema informacijama koje su pročitane na sudu, deca u komuni su bila obavezna da obavljaju kućne poslove, bez obzira na uzrast, i često su bila kažnjavana pomoću crne plastične cevi.

Dana 7. jula 1987. godine, Tili je čistila kada je njena majka - "nezadovoljna" kvalitetom njenog rada - pretukla devojčicu na smrt.

Kreg, koja je tada imala 25 godina, kasnije je donela ćerku u kuću i rekla: "Prestala je da diše" i "Oh ne, ne, umrla je."

Sud je čuo da je položila Tili u kadu i čekala vođu sekte - poznatog kao Aleksander Vilon ili "Tatica" - da se vrati, nakon čega se on molio za vaskrsenje devojčice.

Vilon je optužen da je kremirao Tili pre nego što je rasuo njen pepeo i zabranio članovima sekte da govore o tome šta se dogodilo. Optužen je za saučesništvo u ubistvu - a kasnije i za odvojene optužbe za seksualni napad - ali je kao teško bolestan čovek proglašen nesposobnim da mu se sudi.

Kreg je izbačena iz sekte do novembra 1987. godine i otputovala je u svoju rodnu zemlju Novi Zeland, gde je živela pod nekoliko lažnih imena sve do hapšenja i izručenja 2021. godine.

U delu pisma koje je pročitano na sudu, Kreg se izvinila zbog svog zločina, tvrdeći da joj se "nešto desilo" kao majci na farmi.

"Moji postupci su bili užasni, strašni, grozni."

"Nikada sebi neću oprostiti ono što sam učinila", napisala je, dodajući da želi "pravdu" za svoju ćerku i da je "u miru" sa svojom kaznom.

Tilin otac, Džerard Stenhoup - koji je nekoliko puta posećivao sektu tokom očajničke potrage za svojom ćerkom - nije znao da je ona preminula sve dok njegova bivša partnerka nije uhapšena.

"Proveo sam godine... budeći se svakog dana sa nadom u srcu da ću je pronaći, i odlazeći na spavanje razočaran što to nisam uspeo", naveo je on u izjavi koja je pročitana na sudu.

"Tek više od 30 godina kasnije saznao sam da moje ćerke više nema."

Kreg će imati pravo na uslovnu slobodu nakon šest godina u zatvoru, u novembru 2027. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Velika gužva u Brankovoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA