Vojni rezervisti i policija propustili šansu da reaguju pre masovne pucnjave u Mejnu: Ubijeno je 18 osoba

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Službenici za sprovođenje zakona u Mejnu imali ovlašćenje da zaplene oružje masovnog ubice Roberta Karda i stave ga u zaštitni pritvor nedeljama pre pucnjave

Vojni rezervisti i policija propustili su priliku da intervenišu u psihijatrijskoj krizi napadača i iniciraju korake za oduzimanje oružja od rezerviste odgovornog za najsmrtonosniju pucnjavu u istoriji Mejna, navodi se u konačnom izveštaju koji je u utorak objavila specijalna komisija osnovana za istragu napada u kome je 18 osoba ubijeno.

Nezavisna komisija, koja je održala više od desetak javnih sastanaka, saslušala brojne svedoka i pregledala hiljada stranica dokaza, ponovila je svoj raniji zaključak da su službenici za sprovođenje zakona u Mejnu imali ovlašćenje prema državnom zakonu o žutoj zastavi da zaplene oružje Roberta Karda i stave ga u zaštitni pritvor nedeljama pre pucnjave.

Izveštaj na 215 stranica takođe kaže da je rezervni sastav vojske trebalo da uradi više da obezbedi zdravstvenu zaštitu i da se bavi oružjem koje je bilo u vlasništvu Roberta Karda (45).

Ističe se da nijedna služba nije koristila njujorški zakon o crvenoj zastavi da pokrene korake za oduzimanje oružja od napadača kada je on bio hospitalizovan prošlog leta, iako je isti zakon ranije korišćen protiv građana koji nisu bili stanovnici Njujorka.

Komisija, koju je osnovala guvernerka Dženet Mils, demokrata, objavila je svoje zaključke u Gradskoj kući u Luistonu, manje od pet kilometara od dva mesta gde se dogodila pucnjava 25. oktobra 2023.

"Naša sposobnost da lečimo, kao ljudi i kao država — zasnovana je na sposobnosti da znati i razumeti, u najvećoj mogućoj meri, činjenice i okolnosti oko tragedije u Luistonu. Objavljivanje konačnog izveštaja nezavisne komisije označava još jedan korak napred na tom dugom putu ka izlečenju“, naveo je guverner u saopštenju.

"Iako u izveštaju nije bilo većih iznenađenja, komisija je iznela činjenice koje drugi mogu da iskoriste da unesu izmene kako bi sprečili buduće tragedije", rekao je Danijel Vaten, predsednik komisije.

On je napomenuo da je komisija osnovana samo da utvrdi činjenice, a ne da daje preporuke.

Megan Vozela, koja je izgubila muža dve nedelje posle njihove prve godišnjice braka, izrazila je preko prevodioca američkog znakovnog jezika da traži odgovornost za one koji nisu preduzeli akciju da zaustave pucnjavu.

"Mi se nosimo sa tugom, gubitkom naših najmilijih. I to je putovanje. Sve što možemo da uradimo je da naučimo iz ovoga i da poboljšamo svoje živote“, rekla je ona.

Ben Gideon, advokat Vozelle i drugih rođaka poginulih, opisao je pucnjavu kao proizvod opasnog ukrštanja posedovanja oružja i mentalne bolesti sa propustom da se interveniše, što je navedeno u izveštaju.

"Na kraju krajeva, ono što se dogodilo ovde je bilo uparivanje nekoga za koga se znalo da je paranoičan, u zabludi i da pati od dijagnostikovane psihoze sa nekim ko je posedovao brojno oružje za ratovanje", rekao je on.

Komisija je počela sa radom mesec dana nakon masovne pucnjave Karda, koji je ubio svoje žrtve u kuglani i jednom baru u Luistonu, a zatim sebi oduzeo život.

Tokom devet meseci, bilo je emotivnih svedočenja članova porodica i preživelih pucnjave, službenika za sprovođenje zakona i rezervnog osoblja američke vojske i drugih.

Komisija je pohvalila brzo reagovanje policije na pucnjavu, ali je istakla i ono što je Vaten u utorak opisao kao "potpuni haos" kada je stotine policajaca stiglo u potragu za napadačem.

Luiston, Mejn, masakr u Americi, masovna pucnjava Blokada saobraćaja posle pucnjave Foto: Tanjug/AP

Članovi porodice i kolege rezervisti rekli su da je Kard mesecima pokazivao zablude i paranoično ponašanje pre zločina. Vojska ga je hospitalizovala tokom obuke u julu 2023. godine, ali zvaničnici rezervnog sastava vojske priznali su da niko nije nastojao da se uveri da li je Kard uzimao lekove ili se pridržavao prateće nege kada se vratio u svoj dom u Boudoinu, u državi Mejn.

Najoštrije upozorenje stiglo je u septembarskoj poruci od kolege rezerviste:

"Verujem da će puknuti i izvršiti masovnu pucnjavu".

Izveštaj komisije preuzeo je njujorški zakon o crvenoj zastavi, ali nije doneo zaključak o tome da li je on trebalo da se iskoristi da se pokrene uklanjanje Kardovog oružja dok je bio hospitalizovan u toj državi.

Vojni zdravstveni radnik je svedočio da nije mislio da se zakon može koristiti jer je mislio da se odnosi samo na stanovnike Njujorka. Međutim, u izveštaju se navodi da su peticije uspešno pokrenute u Njujorku protiv najmanje 10 nerezidenata, poput Karda, između 2021. i juna 2024.

Armijski zvaničnici sproveli su sopstvenu istragu nakon pucnjave za koju je general-potpukovnik Džodi Danijels, tada načelnik rezervnog sastava vojske, rekao da je otkrio "seriju propusta rukovodstva jedinice".

Trojica vođa rezervnog sastava vojske disciplinski su kažnjeni zbog nepoštovanja dužnosti, navodi se u izveštaju, u kojem su zabeleženi propusti u komunikaciji unutar lanca komandovanja i između vojnih i civilnih bolnica.

Zakonodavna skupština Mejna usvojila je, posle pucnjave, nove zakone o oružju za državu, koja ima tradiciju lova i posedovanja vatrenog oružja. Period čekanja od tri dana za kupovinu oružja stupio je na snagu ovog meseca.

Sedmočlana komisija takođe je uključivala dva bivša savezna tužioca, još dvoje bivših sudija, uključujući bivšeg člana najvišeg suda Mejna, zajedno sa bivšim glavnim državnim forenzičkim psihologom i privatnim psihijatrom koji je izvršni direktor u psihijatrijskoj bolnici.

(Telegraf)

Video: Snimak sa lica mesta: Opsadno stanje u Kaliforniji nakon masovne pucnjave, napadač ubio 7 osoba!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA