Finski premijer usred krize odlučio da propusti Samit lidera EU: Nećete verovati zbog čega

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Peteri Orpo je poslao finskog predsednika Aleksandra Stuba na julski sastanak u Velikoj Britaniji, koji je takođe propustio iz po mnogima neopravdnaih razloga

Finski premijer Peteri Orpov odlučio je da usred krize zbog rata u Ukrajini propusti Samit lidera Evropske unije! On je kao razlog za propuštanje samita naveo letnji odmor i to što mu je porodica na prvom mestu i želi vreme da posveti svojim najmilijima.

Njegovi politički rivali oštro su napali premijera koji je propustio i vrlo važan sastanak Evropske političke zajednice čiji je domaćin 18. jula bila Velika Britanija. I tada je, kako prenosi "Politico" naveo da želi više vremena da provede sa svojom porodicom.

Premijer Orpo, koji je iz stranke Nacionalna koalicija, konačno se oglasio u utorak, ali ne da bi se izvinio građanima zbog odluke da ne putuje u na samit lidera EU, već da poruči kako će i ubuduće da donosi iste odluke.

"Stavljam svoju porodicu na prvo mesto", rekao je on na konferenciji za novinare i nastavio:

"Ovaj posao je zahtevan. To je takođe veliki izazov za moju porodicu i voljene. Činjenica da smo morali da budemo zajedno bila je vredna toga. Ponovo bih doneo istu odluku".

Orpo je poslao finskog predsednika Aleksandra Stuba na julski sastanak u Velikoj Britaniji. Njega je srdačno dočekao novi britanski premijer Kir Starmer kada je stigao u palatu Blenhajm u Oksfordširu.

Prema opozicionim poslanicima iz Socijaldemokratske partije, Stubovo učešće je bilo "posebna anomalija" i "suprotna duhu Ustava". Oni ističu da je Finsku ranije predstavljao premijer tokom sličnih evropskih sastanaka.

Peteri Orpo se takođe suočio sa napadom jer nije odmah javno otkrio razloge svog odsustva na samitu.

"Ne zna se gde je premijer Orpo bio 18. jula, kada je sastanak održan", napisao je Titi Tupurajen, član Socijaldemokratske partije, na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Međutim, premijer Orpo, smatra da prisustvo predsednika Stuba na samitu nije predstavljalo problem i rekao je da je zamena unapred dogovorena sa zvaničnicima i organizatorima sastanaka.

"Ovo je bio sastanak o spoljnoj i bezbednosnoj politici, pa je bilo sasvim prirodno da na njemu učestvuje predsednik republike".

Premijer je prokomentarisao i to što nije odmah rekao zbog čega u julu nije išao u Veliku Britaniju:

"Razmišljao sam o tome da kada kažete da iza toga stoje porodični razlozi, to ne bi bilo dovoljno za opravdanje. I u ovom slučaju, najvažniji su bili porodični razlozi", rekao je Orpo.

Finski premijer Peteri Orpo je oženjen i ima dvoje dece.

(Telegraf.rs)

Video: Zaplivala je u prelepom jezeru, mnogi bi hteli da su na njenom mestu: Komadić raja koji gori od boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA