Umrla Marija u 117. godini, na društvenim mrežama se oglasila pred smrt: "Osećam se slabo"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Vreme je blizu. Ne plači, ja ne volim suze. I iznad svega, nemojte da patite za mnom. Gde god da odem, biću srećna", poručila je na Iks-u

Najstarija živa osoba na svetu, španska penzionerka Marija Branjas Morera, koja je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama i preživela epidemiju kuge i dva svetska rata, umrla je u 117. godini, otkrila je njena porodica.

"Marija Branjas nas je napustila. Umrla je kako je želela: u snu, mirno i bez bola. Uvek ćemo je pamtiti po savetima i njenoj dobroti", napisala je njena porodica na njenom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Branjas je svoje poslednje dve decenije živela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olotu, na severoistoku Španije, i tamo je u martu proslavila svoj 117. rođendan.

Stručnjaci su se divili njenom mentalnom i fizičkom zdravlju, ali je u srceparajućoj, poslednjoj, poruci svojim pratiocima na društvenim mrežama u utorak upozorila da se oseća "slabo".

"Vreme je blizu. Ne plači, ja ne volim suze. I iznad svega, nemojte da patite za mnom. Gde god da odem, biću srećna", poručila je na Iks-u, prenosi Daily mail.

Ginisova knjiga rekorda zvanično je priznala Branjasov status najstarije osobe na svetu u januaru 2023. godine nakon smrti francuske časne sestre Lusil Rendon u dobi od 118 godina.

Nakon Marijine smrti, najstarija živa osoba na svetu postala je Tomiko Itooka iz Japana, koja je rođena 23. maja 1908. godine, koja ima 116 godina, prema američkoj gerontološkoj istraživačkoj grupi.

Marija je rođen u San Francisku 1907. godine dok je grad patio od drugog talasa bubonske kuge. Njena porodica je odlučila da se vrati u Španiju 1915. godine tokom Prvog svetskog rata nakon što se njen otac Josep razboleo.

Na kraju je umro od tuberkuloze na brodu kojim su prelazili Atlantik, a njegova sada stogodišnja ćerka se povredila u padu tokom istog putovanja i kasnije otkrila da je izgubila sluh na jedno uvo.

Preživela je dva svetska rata, pandemiju španskog gripa, Španski građanski rat i koronavirus.

Udala se 1931. godine za katalonskog doktora Žoana Moreta sa 23 godine. Njen muž je umro pre više od 46 godina kada je imao 71 godinu. Povodom njegove godišnjice, napisala je da će ga "uvek nositi u srcu svaki dan".

Imala je troje dece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju starost je doživela zahvaljujući "redu, spokoju i držanju podalje od toksičnih ljudi".

Ona je dala prednost životu bez stresa i živela je u zaštićenim stanovima u katalonskom gradu Olotu od svoje 92. godine.

Svirala je klavir, čitala novine i vežbala svako jutro do svoje 105. godine.

Neuobičajeno za svoje godine, gospođa Morera je aktivna korisnica sajta društvene mreže Iks, nekadašnjeg Tvitera, i redovno je obaveštavala više od 16.000 pratilaca o svom zdravlju i dobrobiti.

"Sa impresivnom jasnoćom seća se događaja sa samo četiri godine i ne pokazuje nikakvu kardiovaskularnu bolest, uobičajenu kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer postoji nekoliko članova njene porodice koji su stariji od 90 godina", rekao je nedavno naučnik Manel Esteler.

Titula najstarije osobe koja je ikada živela pripada Žani Luiz Kalment čiji je život trajao 122 godine i 164 dana, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA