Odbijena žalba 99-godišnjakinje osuđene za 10.000 ubistava: Bila sekretarica šefa konc-logora, sve je znala

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nemački sud odbio žalbu sekretarice osuđene za 10.000 ubistava u Drugom svetskom ratu

Nemački sud odbio je danas žalbu 99-godišnje Irmgard Furhner, koja je osuđena za saučesništvo u više od 10.000 ubistava tokom Drugog svetskog rata, kada je radila kao sekretarica SS komandanta nacističkog koncentracionog logora Štuthof.

Savezni sud pravde potvrdio je osuđujuću presudu Furhner, koja je u decembru 2022. osuđena na dve godine uslovne kazne, prenosi AP.

Furhner je optužena da je pomagala u radu logora u blizini Danciga, sada poljskog grada Gdanjska.

Osuđena je za saučesništvo u ubistvu u 10.505 slučajeva i za saučesništvo u pokušaju ubistva u pet slučajeva.

Sudije su bile uverene da je Furhner "znala i da je svojim radom kao stenografkinja u komandi koncentracionog logora Štuthof od 1. juna 1943. do 1. aprila 1945. namerno podržavala činjenicu da je 10.505 zatvorenika ubijeno gasom".

Irmgard Furhner Irmgard Furhner osuđena na dve godine zatvora uslovno Foto: Tanjug/AP

Smatra se da je u logoru Štuthof u strašnim uslovima umro oko 65.000 ljudi, među kojima su bili Jevreji, Poljaci i zarobljeni sovjetski vojnici, a da su za njihovo ubistvo korišćene različite metode za ubijanje zarobljenika i hiljade su ubijene u gasnim komorama od juna 1944. godine.

Kada je počelo suđenje Furhner u septembru 2021, ona je pobegla iz staračkog doma, a policija ju je uhvatila nekoliko sati kasnije na ulicama Hamburga, prenosi BBC.

Ona bi mogla da bude poslednja osoba u Nemačkoj koja je odgovarala za zločine počinjene za vreme vladavine nacista, iako se i dalje istražuje nekoliko slučajeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    21. avgust 2024 | 00:48

    Ma kakvi,gde Nemci...pa oni su demokrate,zeleni,brinu za bezbednost svih nacija...zemlja mleka i meda.Srbi su genocidni što ubili 3-4 hiljade a oni milione ubili i za to dosude nanogicu.Divna nacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA