Njen govor na konvenciji demokrata ostavio je sve u suzama: "Očuh me silovao kada sam imala 12 godina"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Američki mediji kao najdirljiviji trenutak prve večeri Demokratske nacionalne konvencije ističu govor 22-godišnje zagovornice prava na abortus

U ponedeljak je počela Nacionalna konvencija Demokratske stranke u Čikagu, koja će trajati četiri dana, a predsednik SAD Džo Bajden na otvaranju je svečano pozdravio potpredsednicu i predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

Glavna zvezda trebalo je da bude Haris, ali američki mediji kao najdirljiviji trenutak prve večeri ističu govor 22-godišnje aktivistkinje koja je govorila o tome kako zabrana abortusa ženama ne daje nikakav izbor i ostavlja ozbiljne posledice, piše Rolling Stone.

Amerikanka Hedli Duval (22) ostala je trudna u 12. godini kada ju je silovao očuh. Zbog strogih zakona o abortusu u saveznoj državi Kentaki našla se u vrlo teškoj situaciji. Nisu joj dozvoljavali da obavi pobačaj u razdoblju koje medicinska struka odobrava, ali je kasnije spontano izgubila bebu. Nakon strašnog iskustva odlučila je da javno govori o svom iskustvu kako bi ukazala na teške posledice strogih propisa.

Postala je gorljiva zagovornica prava na abortus u Kentakiju, a prošlog meseca, kada se Bajden povukao iz izborne trke, objavio je spot u kom Duval iznosi svoju priču.

"Ideja da me političari teraju da rodim dete svog silovatelja je potpuno neshvatljiva", govori ona u oglasu.

Svoju priču prvi put je podelila na Fejsbuku nakon poništenja 50 godina stare presude Ro protiv Vejda 24. juna 2022. kojom je bio legalizovan abortus.

"Imala sam 12 godina kada sam napravila svoj prvi test na trudnoću i bio je pozitivan. To je bio prvi put da mi je rečeno 'imaš mogućnosti'. Ne mogu zamisliti da nemam izbora, ali danas je to stvarnost za mnoge žene i devojke širom zemlje zbog Trampovih zabrana abortusa. On kaže da je to prekrasna stvar. Šta je tako lepo u tome da dete mora nositi dete svojih roditelja?", rekla je sinoć na konvenciji Duval komentarišući hvalisanje Trampa o ulozi koju je odigrao u poništenju presude.

Duval je na kraju dala podršku Kamali Haris poručivši da će se ona "boriti za svaku ženu u svakoj devojci, pa čak i za one koje je sada ne podržavaju".

"Svi su prestali da dišu kada je počela da govori", "Prava heroina", "Plakali smo kada je počela da govori, vrlo potresno", samo su neki od brojnih komentara na X-u nakon govora mlade aktivistkinje.

(Telegraf.rs)

Video: Emotivan govor Džozefa Bajdena na Konvenciji demokrata u Čikagu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даросава

    20. avgust 2024 | 12:43

    У овој бре Америци ко кога стигне оплајвази да очи искачу. А када прође неко време онда сви силовани. Изгледа највише у мозак.

  • Svetozar

    20. avgust 2024 | 14:20

    Farsa,laz,opsena ,nista sveto u tim ljudima za postizanje ciljeva.Udaraju ba emocije degenetika,uvek neka bolesna silovanja,mucenja Jadna, bolesna papazjajnja od drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA