Dok vojska bije bitke na ruskom tlu, trzavice u Kijevu zbog Zelenskog? "Siriski hoće nešto drugo!"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Iako je jasno da ukrajinski prodor mora da stane, kako se ukrajinski vojnici ne bi našli u okruženju, ovo je teška sramota za režim Vladimira Putina, koji sada plasira priču da iza svega stoje NATO i Zapad, a ne nekakvi Ukrajinci

Dok ukrajinska vojska bije bitke na ruskom tlu, izgleda da u Kijevu postoje trzavice zbog Volodimira Zelenskog.

"Glavni zadatak odbrambenih akcija Ukrajine je da uništi što je moguće više ruskog potencijala i izvede što veći kontranapad. To uključuje stvaranje tampon-zone na teritoriji agresora kroz naše operacije u Kurskoj oblasti. Ovom operacijom takođe želimo da oslabimo sve što može pomoći Rusiji u nastavku i širenju agresije i da se se približimo završetku te agresije da bi Ukrajina što pre došla do mira", rekao je Zelenski obrazlažući koji su ciljevi iznenadnog prodora ukrajinske vojske u Rusiju, koje Moskva ne može da zaustavi već dve sedmice.

Ukrajinci od 6. avgusta vode ofanzivu na ruskoj teritoriji, što je prvi put od Drugog svetskog rata da je strana vojska ušla u Rusiju. Pod kontrolom ukrajinskih snaga su približno 82 naselja na površini od 1.150 kvadratnih kilometara u regiji, a za vikend su razorili dva mosta na reci Sejm, preko kojih Rusi dovlače pojačanja. Štaviše, ruski blogeri su objavili da je uništen i treći, poslednji most.

Iako je jasno da ukrajinski prodor mora da stane, kako se ukrajinski vojnici ne bi našli u okruženju, ovo je teška sramota za režim Vladimira Putina, koji sada plasira priču da iza svega stoje NATO i Zapad, a ne nekakvi Ukrajinci, piše Jutarnji. Tako je bivši šef FSB-a Nikolaj Patrušev u intervju dnevniku Izvestija rekao da je "operacija u Kurskoj oblasti planirana uz učestvovanje NATO-a i zapadnih obaveštajnih službi". Prema njegovim rečima, bez saglasnosti i potpore Sjedinjenih Država vlasti u Kijevu ne bi odlučile da pokrenu ofanzivu u Rusiji.

I Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila je da je Ukrajina upotrebila američko oružje da uništi most preko reke Sejm.

"Prvi put je regija Kursk napadnuta raketnim bacačima zapadne proizvodnje, verovatno američkim HIMARS-om. Kao rezultat napada na most preko Sejma kod sela Głuškovo, prelaz je potpuno uništen, a poginuli su volonteri koji su pomagali evakuisanom civilnom stanovništvu", optužila je Zaharova ne navodeći dokaze ili broj poginulih, dok  Reuters ističe da proverava informacije o mogućim žrtvama napada na most kod Kurska.

Ukrajinske vazdušne snage potvrdile su uništenje ključnog puta za Ruse.

"Naši piloti izvode precizne napade na neprijateljskoj teritoriji, gađajući mesta koncentracije opreme, kao i logističke centre i pravce za snabdevanje", napisao je komandant vazdušnih snaga general Nikola Oleščuk uz snimak na kojem se vidi trenutak eksplozije na mostu na reci Sejm u Kurskoj oblasti.

"Zahvaljujemo pilotima i svima koji osiguravaju borbeno delovanje vazduhoplovstva!" dodao je Oleščuk.

I Aleksandr Sirski, vrhovni komandant ukrajinske vojske, izvestio je o napredovanju u regiji Kurska.

Kako je naveo, na nekim su pravcima njegovi vojnici napredovali od jednog do tri kilometra, ali prema Economistu, ukrajinske akcije su se usporile, a Rusi su popunili front s više obučenih jedinica, uključujući marince i specijalne snage.

Navodno u Kijevu postoje razlike između političara i vojske oko načina nastavka Kurske bitke.

"Predsednik Zelenski i dalje insistira na daljem napredovanju na ruskoj teritoriji, ali Sirski je oprezan, usresređuje se na širenje bokova duž granice da bi stvorio pouzdanije odbrambene linije", citirao je The Economist anonimni izvor u Glavnom štabu ukrajinskih oružanih snaga.

U međuvremenu, Rusi gube svoju teritoriju, ali ne odustaju od pokušaja zauzimanja Donbasa.

"Uprkos gubitku teritorije, Rusi neće lako odustati od svojih planova zauzimanja Donbasa", upozorio je ukrajinski vojni stručnjak Petro Černjik, dok bi se ukrajinska ofanziva u Ruskoj Federaciji mogla usporiti.

Prema njegovom mišljenju, kulminacija brzog ukrajinskog kretanja napred je okončana, a ruska vojna grupa Sever ima do 75.000 vojnika, pa treba očekivati da će se neprijatelj mobilizovati i pregrupisati.

Problem je to što ruske snage polako, ali konstantno napreduju u istočnoj Ukrajini. Ruska vojska približila se strateški važnom gradu Pokrovsku u regiji Donjeck, koja služi kao ključno središte za ukrajinsku vojsku zbog lakog pristupa gradu Kostjantinivki, još jednom odbrambenom uporištu, preko kojeg prolazi put za snabdevanje ukrajinskih štabova, kao i za evakuaciju ranjenika.

"Neprijatelji su blizu, oko 11 kilometara od periferije grada. Ali naš grad se priprema za borbu", objasnio je Sergej Dobrijak, šef gradske vojne uprave Pokrovska, koji je pre rata imao 60.000 stanovnika. Volodimir Zelenski je u nedelju izjavio da ukrajinske snage preduzimaju sve kako bi zadržale položaje usred niza napada na frontu u Donjecku.

"Rusija je tokom protekle nedelje lansirala više od 40 raketa, 750 navođenih vazdušnih bombi i 200 bespilotnih letelica na ukrajinske gradove i sela", rekao je Zelenski. pa je od ukrajinskih saveznika zatražio da ubrzaju dostavu vojne pomoći.

"Rat nema odmora. Potrebna su nam rešenja, potrebna nam je pravovremena logistika za najavljene pakete", apelovao je predsednik Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    20. avgust 2024 | 09:03

    Blam na kvadrat. Pa kako bi se branili da NATO otvoreno i svom snagom krene?

  • Veljko

    20. avgust 2024 | 11:10

    Naj nesposobniji k-dni kadar u Evropi,korupcija,lopovluk I u pravu je bio pok. sef Wagnera.Sta ce biti kada ih istovremeno napadnu sa svih strana,Kurilska Ostrva,Turska,Poljska,Bugarska..8 hiljada Ukra drzi V. Rusiju na koljenima,samaraju Putina koji treba da da ostavku jer je nesposoban kao I citav k-dni sastav.Ko je valjao i ko se suprostavio taj je ubijen.Dobro ih je Mr.Biden savjetovao da se paze ,ali nisu slusali i sada su pokojnici.

  • Toma

    20. avgust 2024 | 10:22

    Samo napred Zelenko pobeda je neminovna 💪🏻🇺🇦

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA