Volodimir Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu

Oružane snage Ukrajine od danas kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih institucija Ukrajine "Vojna diplomatija: stabilnost, oružje, pobeda".

"Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u određenim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja", istakao je Volodimir Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu.

"Generalno, ova operacija je postala naša najveća investicija u procesu oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva, već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, a ovo je značajan rezultat. To je jedan od naših ciljeva, a naše akcije se nastavljaju", poručio je predsednik Ukrajine.

Predsednik je napomenuo da se još ne može javno govoriti o tome koje su jedinice uključene u pojedinim oblastima Kurske oblasti. Istovremeno je izrazio zahvalnost svim jedinicama i ukrajinskim herojima.

"Sada je ruska granica naspram naše Sumske oblasti u velikoj meri očišćena od prisustva ruske vojske. I to je takođe među ciljevima naše operacije, taktičkim ciljevima. A sada pravi uspeh naših vojnika govori sam za sebe - naša aktivna odbrambena dejstva sa druge strane granice i Putinova nesposobnost da zaštiti svoju teritoriju od ovakvih naših odbrambenih dejstava su veoma rečiti", naglasio je on.

Prema njegovim rečima aktivna, preventivna odbrana je najefikasnija kontramera protiv ruskog terora i obezbeđivanje stvarnog usložnjavanja situacije za državu agresora.

"Svet vidi da sve u ovom ratu zavisi samo od hrabrosti - naše hrabrosti, hrabrosti naših partnera. Od smelih odluka za Ukrajinu, od smelosti u podršci Ukrajini i smelih koraka i to ne samo naših koraka. Važno je da partneri budu sinhroni sa nama u ovom opredeljenju i tada u Rusiji neće preostati nijedan drugi korak osim pravednog mira. Moramo da prisilimo Rusiju svom snagom i zajedno sa našim partnerima da sklopimo mir", istakao je Zelenski.

On je poručio ukrajinskim diplomatama da je njihov prvi zadatak da promovišu hrabrost i da nastave da ubeđuju zapadne partnere da podrže Ukrajinu koliko god je to moguće.

Kursk Foto:Tanjug/AP

"Ako bi partneri uklonili sva postojeća ograničenja upotrebe oružja na teritoriji Rusije, onda nam ne bi bila potrebna fizička intervencija, kako bismo zaštitili naše ukrajinske građane u pograničnim oblastima i uništili potencijal ruske agresije. Ali za sada ne možemo da upotrebimo svo oružje koje imamo i uništimo ruske teroriste tamo gde su", naveo je Zelenski, napominjući da su ruske vojne baze i vojni aerodromi, logistika i drugi vojni objekti legitimni ciljevi.

"Format Putinovog odgovora na operaciju u Kurskoj oblasti dokazuje da nema racionalnog razloga da se ne dozvoli da budemo zaista jaki, zaista dalekosežni. A situacija u Donjeckoj oblasti je takva da dalje odlaganje odluke saveznika de fakto postaje gotovo najvažniji stub ruskog ofanzivnog potencijala", istakao je.

Dodao je da odnosi Rusije sa režimima poput onih u Pjongjangu i Teheranu stvaraju nove izvore pretnji, i to ne samo Ukrajinu.

"Rusku nuklearnu industriju Moskva i dalje koristi da spasava svoje sfere uticaja u svetu, a ruski bankarski sektor i dalje ima veze sa svetom", podvukao je Zelenski.

On je dodao da je od velikog značaja jačanje veze sa ukrajinskom dijasporom širom sveta, napominjući da je već doneta odluka o otvaranju novih konzulata Ukrajine u inostranstvu, posebno u Poljskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj.

Podsetio je da je inauguracioni Samit mira održan u junu Švajcarskoj bio izuzetno važan uspeh za Ukrajinu i dodao da su u toku pripreme za drugi samit mira koji bi trebalo da bude održan ove godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA