Litvanija počela izgradnju vojne baze za nemačke vojnike blizu granice sa Rusijom

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uporedio je odluku sa slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Nemačku tokom Hladnog rata za odbranu Zapadne Evrope u slučaju napada SSSR

Litvanija je danas počela izgradnju vojne baze, koja će primiti do 4.000 borbeno spremnih nemačkih vojnika kada bude završena do kraja 2027. godine.

Nemačka se obavezala da će rasporediti trupe u članici EU, koja se graniči sa Rusijom, prošle godine, preneo je Rojters.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uporedio je odluku sa slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Nemačku tokom Hladnog rata za odbranu

Zapadne Evrope u slučaju sovjetskog napada.

Litvanski načelnik Generalštaba Rajmundas Vajksnoras procenio je da će zemlja potrošiti više od milijardu evra u naredne tri godine za razvoj baze, u jednom od najvećih građevinskih projekata u svojoj istoriji.

To je "ogromna investicija" za naciju od 2,9 miliona ljudi sa ekonomijom koja je desetina veličine Nemačke, rekao je Vajksnoras na marginama ceremonije početka gradnje.

Baza u Rudninkaiju, blizu glavnog grada Vilnjusa i samo 20 kilometara od ruskog saveznika Belorusije, smestiće do 4.000 vojnika, prostor za skladištenje i održavanje tenkova i druge opreme.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Mistično brdo koje malo koga ostavlja ravnodušnim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA