U Italiji uhapšen falsifikator koji je prodao lažne novčanice u vrednosti 8 miliona evra

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sakriven iza ormara, falsifikator je konstruisao pomični zid na šinama, koji je pomerao aktiviranjem autonomnog elektronskog sistema

Italijanska policija je uhapsila falsifikatora koji je širom Evrope prodao lažne novčanice, u vrednosti od osam miliona evra, a u njegovoj laboratoriji za falsifikovanje u Napulju bilo je odštampano i spremno još tri miliona evra u različitim apoenima, saopšteno je danas iz Evropola.

Akcija hapšenja je izvedena 14. avgusta 2024. godine u Napulju, kada su italijanski karabinjeri uhapsili poznatog falsifikatora novca, razmontirali njegovu sofisticiranu štampariju za falsifikate i zaplenili gotovo tri miliona evra u visokokvalitetnim lažnim novčanicama.

Kada su policajci upali u objekat, naišli su na gotovo industrijsku proizvodnu liniju sa 31 digitalnom štamparijom i velikim količinama sirovih materijala korišćenih za proizvodnju lažnih novčanica.

Kriminalac je otvorio radionicu u svojoj kući, skrivajući proizvodni pogon iza garaže.

Sakriven iza ormara, falsifikator je konstruisao pomični zid na šinama, koji je pomerao aktiviranjem autonomnog elektronskog sistema.

Vlasti veruju da je falsifikator koristio nekoliko nacionalnih i transnacionalnih distributivnih kanala, pretežno u Francuskoj, kako bi prodao svoje lažne novčanice u apoenima od 20, 50 i 100 evra.

Stručna analiza, uključujući procenu Evropske centralne banke, potvrdila je da su falsifikovani sigurnosni elementi na novčanicama (kao što su hologrami) bili visokog kvaliteta.

U bliskoj saradnji sa Francuskom nacionalnom policijom, stručnjaci iz odgovarajućih sektora jedinice za borbu protiv falsifikovanja novca italijanske policije okončali su operaciju koja je započeta 2022. godine i koja je do sada uključivala doprinose obaveštajnih izvora iz najmanje 10 zemalja koje su prijavile zaplene istog tipa falsifikovanih novčanica evra.

U mnogim zemljama širom Evrope zaplenjene su lažne novčanice različitih apoena (pretežno od 20, 50 i 100 evra) u vrednosti od oko 950.000 evra i to pre nego što su ušle u regularne tokove novca i sve su povezane sa istim falsifikatorom.

Veruje se da je uhapšeni falsifikator odgovoran za više od 27 odsto svih lažnih evro novčanica otkrivenih i povučenih iz prometa u 2023. godini, ukupne nominalne vrednosti od oko 8 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Policija zaplenila skoro 3 tone kokaina skrivene među bananama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA