Rusija uputila prigovor Nemačkoj zbog načina vođenja istrage o eksplozijama na Severnom toku

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Oleg Tjapkin je za RIA Novosti rekao da su nemačke vlasti stavile na poternicu jednog od navodnih izvršilaca terorističkih akata u Baltičkom moru, koji ima ukrajinsko državljanstvo

Rusija je zvanično uputila prigovor Nemačkoj zbog načina na koji je vođena istraga o eksplozijama na Severnom toku i traži pregovore o ispunjavanju međunarodnih obaveza Berlina u borbi protiv terorizma, izjavio je direktor trećeg evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Oleg Tjapkin.

On je za RIA Novosti rekao da su nemačke vlasti stavile na poternicu jednog od navodnih izvršilaca terorističkih akata u Baltičkom moru, koji ima ukrajinsko državljanstvo.

"Sudeći po tome što su nemački mediji dugo i metodično propagirali tezu da ovi pojedinci nisu povezani ni sa jednom državom, nemačka istraga će biti zatvorena bez identifikacije pravih nalogodavaca eksplozija na Severnom toku", smatra Tjapkin.

On je dodao da Rusija ne namerava to da prihvati i da je Moskva pokrenula pitanje ispunjavanja obaveza Nemačke i drugih pogođenih zemalja koje proizilaze iz konvencija UN protiv terorizma.

Istakao je da Moskva traži pregovore u skladu sa međunarodnim propisima, a da će dalji koraci zavisiti od reakcije Zapada.

Nemački mediji objavili su prošle nedelje da su nemački tužioci identifikovali ukrajinskog instruktora ronjenja kao glavnog osumnjičenog za napad na Severni tok i izdali nalog za njegovo hapšenje u Poljskoj.

Poljska je dobila nemački nalog, ali osumnjičeni je napustio zemlju, jer Nemačka nije uvrstila njegovo ime u bazu podataka traženih osoba, rekli su poljski tužioci za Rojters.

Eksplozije na dva gasovoda preko kojih je Rusija snabdevala Evropu gasom, Severni tok 1 i Severni tok 2, dogodile su se 26. septembra 2022. godine, a u martu naredne godine zapadni mediji objavili su da je sabotažu mogla da izvrši neka "proukrajinska grupa".

Prema nemačkim medijima, za pripremu eksplozija navodno je korišćena jedrilica Andromeda, registrovana u luci Brege na ostrvu Rigen.

Na njoj su, navodno, pronađeni ostaci eksploziva HMKS, koji je pogodan za upotrebu pod vodom.

Prema pisanju medija, brod je iznajmila varšavska kompanija "Feria Lvova", koja je registrovana na dvojicu Ukrajinaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić: Severni tok može da se gradi, a Južni tok ne može?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA