Ukrajinskoj vojsci ponestaje naoružanja, Nemačka neće povećavati pomoć: Šolc preko noći doneo odluku

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 13

"U sred ofanzive u Kurskoj oblasti i tokom odbrane Donbasa, koja je ključna za opstanak Ukrajine, vojska više ne može da koristi nemačke haubice ili ih može koristiti samo u ograničenom obimu", piše Bild, prenosi msn

Nemački Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung "FAS" je izvestio da savezna vlada neće povećavati pomoć Ukrajini. Dokumenti, do kojih je došao Bild, govore da je problem mnogo teži. Ukrajinskoj vojsci već ponestaje nemačkog naoružanja, a nemačke rezerve su skoro iscrpljene.

Prema izveštajima lista Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), ministar finansija Kristijan Lindner postavio je ciljeve štednje, prema kojima Ukrajina neće dobiti nikakvu vojnu pomoć mimo onoga što nije ranije bilo uključeno u budžet.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus dobio je pismo o ovom pitanju navodno već početkom avgusta, prenosi msn.

Nedeljno izdanje Bilda otkriva detalje pisma koje je dobio ministar odbrane Pistorijus. Naime, dokumenti ukazuju da uvedene uštede već negativno utiču na borbenu sposobnost Ukrajinaca.

Nemačka je isporučila Ukrajini 14 samohodnih haubica. Međutim, potrebni su rezervni delovi bez kojih Ukrajina ne može da koristi opremu.

"U sred ofanzive u Kurskoj oblasti i tokom odbrane Donbasa, koja je ključna za opstanak Ukrajine, vojska više ne može da koristi nemačke haubice ili ih može koristiti samo u ograničenom obimu", piše Bild, prenosi msn.

Boris Pistorijus ministar odbrane Nemačke Tanjug/AP

U dokumentu se navodi da "trenutno ne mogu da se preuzimaju nikakve dalje obaveze" u vezi sa novim projektima podrške ukrajinskim oružanim snagama. To se tiče više od 30 visokoprioritetnih akcija koje je preduzela Ukrajina, ukupne vrednosti oko 3 milijarde evra.

Dalji problemi mogu nastati u vezi sa već obećanim isporukama municije u Ukrajinu.

Prema pisanju publikacije, problemi sa isporukom oružja i municije Ukrajini mogu biti zbog nemogućnosti Nemačke da dopuni iscrpljene zalihe Bundesvera. To se pre svega odnosi na samohodne artiljerijske sisteme, vođene rakete za sisteme Patriot i IRIS-T i rakete kalibra 155 mm.

Potvrda iz Odbora za budžet u Bundestagu

Stopiranje nove pomoći je već na snazi, jer su za tekuću godinu već planirana sredstva u iznosu od oko osam milijardi evra. Maksimalni limit za sledeću godinu je četiri milijarde evra i to je već prebukirano. To znači da se jedan raspoloživi sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T ne može finansirati, piše FAS.

Kako piše FAS, potvrda o tome stigla je iz Odbora za budžet u Bundestagu. Andreas Švarc (SPD) stručnjak za budžet i odbrambenu politiku rekao je za list da se u ovom trenutku za Ukrajinu "ne izdaju nove porudžbine" jer se one više ne finansiraju.

Olaf Šolc Foto: Tanjug

"Olaf Šolc i njegova vlada preko noći su zamrzli finansijsku, a time i vojnu podršku Ukrajini", potvrdio je ograničenje pomoći Ukrajini i budžetski političar CDU Ingo Gedešens.

Lindner se oslanja na prihod od ruskih kamata

Međutim, Lindner ne očekuje nagli prekid finansijsko-vojne pomoći Ukrajini. Prema pisanju FAS-a, umesto iz budžeta Nemačke, novac će ubuduće dolaziti iz profita od zamrznute ruske imovine.

Prema vladi SAD, od ruskog napada na Ukrajinu u zapadnim zemljama zamrznuto je oko 280 milijardi američkih dolara (oko 260 milijardi evra) sredstava ruske centralne banke, od čega veliki deo - prema podacima Komisije EU oko 210 milijardi evra - u Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs)

Video: Nemačka ratna mornarica presrela i upala na turski brod: Tražili oružje za Libiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo pitam

    19. avgust 2024 | 08:14

    umeju lis Rusi išta drugo da proizvedu nego oružje?

  • Boža zemunac

    19. avgust 2024 | 08:26

    Nacisti za naciste.

  • Stojan

    19. avgust 2024 | 08:23

    Nemcima bi bilo bolje da čuvaju preostalo naoružanje koje imaju jer ce Rusi uskoro krenuti na Berlin kad zavrse sa Ukrajinom! To im je i Medvedev poručio! Nemci su izjavili da će biti spremni za rat sa Rusijom za 5 godina!? Da li oni stvarno misle da će im Rusi dozvoliti da se pripremaju za rat 5 godina!? Nemačka je sledeća,ne računajući one zemlje usput koje imaju neonaciste! A zna se koje su to...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA