Švajcarska ponudila novčanu nagradu za vađenje više tona municije sa dna jezera, preti katastrofa

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Municiju su u jezera bacale švajcarske vazduhoplovne snage tokom manevara i vežbi bombardovanja sve do 2021. godine

Turisti koji uživaju u pogledu na idilična švajcarska jezera Lucern, Tun ili Nešatel, vrlo neprijatno bi se iznenadili kada bi znali šta se nalazi ispod njihove površine!

Godinama je švajcarska vojska koristila ova jezera kao mesta za odlaganje stare municije, verujući da će ono tamo dugotrajno biti na bezbednom.

Sada, kako prenosi BBC, švajcarske vlasti nude novčanu nagradu za izvlačenje municije sa dna jezera.

Procenjuje se da samo u jezeru Lucern ima oko 3.300 tona razne vrste muncije, a u vodama Nešatelskog jezera čak 4.500 tona. Municiju su u jezera bacale švajcarske vazduhoplovne snage tokom manevara i vežbi bombardovanja sve do 2021. godine.

Deo municije se nalazi na dubinama od 150 do 220 metara, ali u jezeru Nešatel municija se nalazi na svega šet ili sedam metara dubine.

Švajcarsko ministarstvo obrane sada nudi 50.000 franaka (oko 52.300 evra) nagrade za najbolje ideje kako da se municija ukloni. Tri najbolje ideje za sigurno i ekološko rešenje podeliće nagradu. Međutim, očekuje se da će sama operacija vađenja municije bude mnogo skuplja.

Postoje dva rizika

Penzionisani švajcarski geolog Markos Buser, koji je savetovao vladu o ovoj temi, pre deset godina napisao je istraživački rad i upozorio na opasnosti ovakvog odlaganja municije. Objasnio je da municija predstavlja dva rizika.

Prvo, uprkos činjenici da je pod vodom još postoji opasnost od eksplozije jer u mnogim slučajevima "vojska nije izvadila osigurače pre bacanja municije". Zatim, tu je kontaminacija vode i tla jer postoji realna šansa da bi vrlo otrovni TNT mogao da zagadi jezersku vodu.

Švajcarska vlada priznaje da loša vidljivost, magnetno gvožđe i pojedinačna težinu bombi "predstavljaju velike izazove za ekološki prihvatljivo prikupljanje".

Procena mogućih tehnika vađenja 2005. godine pokazala je da sva predložena rešenja za vađenje predstavljaju ozbiljan rizik za osetljive ekosisteme jezera.

Hladnoratovska strategija

Nije prvi put da se švajcarska vojska ponaša nemarno prema municiji. Alpsko selo Mitholz pretrpelo je veliku eksploziju 1947. godine, kada je eksplodiralo 3.000 tona municije, koju je vojska uskladištila u planini iznad sela.

Poginulo je devet osoba, a selo je uništeno. Eksplozija se čula čak 160 kilometara dalje u Cirihu. Pre tri godine vojska je otkrila da 3.500 tona neeksplodirane municije koja je ostala zakopana u planini, ipak predstavlja rizik i da će biti uklonjena.

Bilo je skandala i zbog hladnoratovske obrambene strategije neutralne Švajcarske, koja je minirala svoje mostove i tunele kao obranu protiv očekivane invazije. Neki su mostovi morali biti brzo razminirani jer su moderna i teška teretna vozila mogla izazvati eksploziju.

(Telegraf.rs)

Video: Bujica blata je eksplodirala u trenutku udarca u most

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA