Ukrajina je na prvu liniju fronta poslala čopor pasa-robota, koje je dobila od Velike Britanije

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Ove mašine mogu da vrše izviđanje, osmatranje, otkrivanje neprijateljskih kopnenih ciljeva, isporuku namirnica, lekova, pronaleze nestale i navođe artiljeriju na ciljeve

Ukrajina je na ratište poslala robote-pse, koje je dobila u sklopu vojne pomoći od Velike Britanije. Na fotografijama i snimcima koje je objavila posebna jedinica u okviru ukrajisnke 28. mehanizovane brigade vide se distopijske mašine nedaleko od prve linije fronta u Donjecku, na istoku zemlje.

Više od 30 robota-pasa "Brit Alliance Dog" (BAD2), druge generacije, poslato je Ukrajini. Psi su opremljeni tehnologijom za daljinsko osmatraje i prepoznavanje, a poseduju i infracrvene kamere.

Nisko na zemlji, oni su u stanju da istražuju unutar rovova, zgrada i guste vegetacije gde dronovi iz vazduha ne mogu. Ovi roboti-psi mogu da se kreću brzinom od oko 18 kilometara na sat u kontinuitetu od pet sati.

Mogu da ponesu više od sedam kilograma muncije, medicinskih sredstava i drugih predmeta koji su neophodni vojnicima na prvoj liniji fronta.

Za ruske bespilotne letelice, "BAD2" emituje toplotne signale poput običnog zeca zbog toga što je umotan u antitermičko kamuflažno ćebe nemačkog dobavljača "Concamo", što otežava njegovo otkrivanje. Ako budu uhvaćeni i dospeju u ruke neprijatelju svi podaci sa ovih mašina mogu se daljinski izbrisati.

Još jedna velika prednost je njihova niska cena, pri čemu svaki model košta između 3.400 i 6.800 funti u zavisnosti od modifikacija. Komandant jedinice čije je kodno ime "Kurt", rekao je za "Telegraf"  kaže da će ove mašine pokazati svoju vrednost ako spasu život samo jednom vojniku.

"Najvažnije je da spasemo živote naših vojnika, tako da je BAD2 veoma važan za nas. Robotski psi mogu da vrše izviđanje, osmatranje, otkrivanje neprijateljskih kopnenih ciljeva, isporuku namirnica, lekova, traženje boraca i navođenje artiljerije na ciljeve", rekao je on.

Ukrajinski oficir je naveo i da njegova jedinica vrši modifikaciju pasa robota da dleuju kao dronovi kamikaze na oklopna vozila ili neprijateljske ovjnike.

Ukrajina robot pas Ukrajinski vojnici u Donjecku sa svojim novim ljubimcem Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

"Počećemo da ih masovno koristimo nakon potpune modernizacije za naše potrebe. Proces je već u toku", dodao je on.

Nisu napravljeni za ubijanje

Kajl Torburn, generalni direktor kompanije "Brit Alliance", rekao je da su predstavnici kompanije izvesno vreme proveli zajedno sa pripadnicima ukrajinske brigade "radeći na pronalaženju rešenja za urbano okruženje i rat u rovovima".

"BAD2" je modifikovana verzija četvoronožnog robota kineske kompanije "DeepRobotics", naveo je on ali je potpuno reprogramiran i remontovan kako bi odgovarao za nove misije na frontu.

Torburn nije želeo da tačan broj isporučenih Ukrajini ali je naglaso da "BAD2" nije dizajniran kao oružje za ubijanje, već za "spasavanje života".

"To je naš krajnji cilj ovde", rekao je on, naglašavajući veštinu robota u identifikaciji zamki i mina dok prolazi kroz najzahtevnije uslove na bojnom polju.

"Zašto slati vojnike da rade posao koji pas može da uradi?", upitao je on.

Ukrajina robot pas Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Valerij Riabjak, bivši konsultant ukrajinske vojske, rekao je da će modifikacija ovih robota pasa, koji će se koristiti kao dronovi samoubice biti od velike vrednosti na frontu.

"Uništavanje važnih ciljeva u borbi, posebno u urbanim uslovima ili šumskim područjima, koje ne mogu da prepoznaju bespilotne letelice je važan zadatak", rekao je on i nastavio:

"Oni imaju veliku budućnost na bojnom polju kao vojnici širom sveta se fokusiraju na razmenu ljudi sa robotima u opasnim misijama. Međutim, činjenica da je BAD2 napravljen korišćenjem civilne tehnologije, a ne vojne, smanjuje njegove borbene sposobnosti".

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    18. avgust 2024 | 11:45

    Ovi Britanci se svugde mešaju i žele da ih smatraju velikom silom , što nisu. Čuvajte svoje ostrvo i svoj narod i ne gurajte nos gde vam nije mesto. Što dalje od ratnih sukoba i živite mirno i srećno .

  • Дедко

    18. avgust 2024 | 23:01

    Боље би вам било да направите нешто да зустављате оне силне мигранте који вам непрестано пристижу из копнене Европе преко Ламанша - али ви то не знате, а ово знате.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA