Pogledajte kako izgleda okupirani ruski grad: Prvi strani novinari ušli u Sudžu, ostali su u šoku

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 13

Novinari navode da su svedočili "tragu razaranja"

Ukrajinski munjeviti upad u nekoliko ruskih pograničnih regija osmišljen je kako bi uverio Moskvu da se uključi u "poštene" razgovore o ratu u Ukrajini, izjavio je pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, dok se ruske snage približavaju strateškom gradu Pokrovsku u Donjeckoj oblasti.

"Moramo zadati značajne taktičke poraze Rusiji. U regiji Kursk jasno vidimo kako se vojni alat objektivno koristi kako bi se uverila Ruska Federacija da uđe u pošten pregovarački proces. Imamo proverena, efikasna sredstva prisile. Osim ekonomskih i diplomatskih, moramo Rusiji naneti i značajne taktičke poraze", napisao je na Telegramu savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak, prenosi The Guardian.

Ukrajinci su digli u vazduh dva važna mosta na reci Sejm, a moskovske snage u međuvremenu su brzo napredovale prema Pokrovsku, koji je mesecima bio jedna od njihovih ključnih meta. Ukrajinske vlasti pozvale su tamošnje stanovništvo da ubrza svoju evakuaciju iz grada, prenosi Jutarnji list.

"Ruske trupe napreduju velikom brzinom prema Pokrovskom. Svakim danom sve je manje vremena za prikupljanje ličnih stvari i odlazak u sigurnije krajeve", poručili su zvaničnici Pokrovskog putem Telegrama.

Novinari Associated Pressa kažu da su na putovanju kroz regiju Kursk u organizaciji ukrajinske vlade svedočili “tragu razaranja”.

"Trag razaranja nalazi se na putu koji su ukrajinske snage urezale u svom munjevitom upadu na rusku teritoriju, kada su prošli granicu i ušli u grad Sudžu. Paljbom je raznesen i kip sovetskog utemeljitelja Vladimira Lenjina koji stoji na središnjem trgu ruskoga grada, za koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u četvrtak rekao da je u potpunosti pod kontrolom njegovih snaga. Prozori na jednoj upravnoj zgradi razbijeni su, a njeno jarko žuto pročelje je prepuno rupa od metaka", navodi se.

Kako se dodaje, ukrajinske snage su sravnile jedno rusko naselje za drugim u sklopu svoje iznenadne operacije, za koju se Kijev nada da će promeniti dinamiku sukoba koji traje već dve i po godine.

Ukrajinski napad na regiju Kursk najveći je napad na tu zemlju još od Drugog svetskog rata, a Sudža, koja se nalazi 10 kilometara od granice, najveći je grad koji je pao u ruke Ukrajinaca još od početka njihovog upada na rusku teritoriju 6. avgusta", pišu novinari AP-a.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinci srušili Putinu ključni most

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    17. avgust 2024 | 12:57

    Ovi ruski manji gradovi izgledaju uzasno, beda teska, odvratna zemlja!!!

  • Petar I.

    17. avgust 2024 | 13:12

    E nikad od Rusa ratnika.

  • Перагеније

    17. avgust 2024 | 15:13

    Хехе, као и увек, САМО пропаганда. Док пада Покровск, они се сликају са холивудским режисерима... Пала мува на медведа. ВЕЋ САДА, тврди Фајненшел тајмс, Волстрит џорнал... Руси чисте шуме, убијају их као муве кад су на отвореном, одсецају им снабдевање. Из Русије нико од њих неће изаћи жив - неће бити ни заробљавања, осим за потребе руске пропаганде. Донбас је цео пред ослобађањем, СВЕ ДОК се отварају путеви ка Запорожју... Стиже и Одеса поако на ред. Тако то изгледа кад вас воде нато стручњаци...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA