Rojters: Nastavak pregovora o primirju u Gazi sledeće nedelje u Kairu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Rojters: Nastavak pregovora o primirju u Gazi sledeće nedelje u Kairu

Poslednja runda pregovora o primirju u Gazi i povratku talaca, koja je završena danas u Dohi, bila je najproduktivnija u poslednjih nekoliko meseci, a pregovarači će se sastati ponovo sledeće nedelje u Kairu u nadi da će sporazum biti zaključen, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

''Postoji konsenzus svih učesnika u proteklih 48 sati da ovde zaista postoji novi duh koji će (pregovore) dovesti do kraja", rekao je zvaničnik.

Istakao je da je prisutni izraelski tim bio ''osnažen'', ali da je deo posla i dalje nedovršen.

Kako navodi britanska agencija, sledeće nedelje u Kairu će biti angažovane radne grupe koje će razgovarati o spisku talaca i redosledu oslobađanja izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Najnovija runda u višemesečnim pregovorima o okončanju rata u Gazi, u kojem su ubijene desetine hiljada Palestinaca, počela je u četvrtak između Izraela i posrednika.

Palestinska militantna grupa Hamas nije bila direktno uključena u pregovore, ali je informisana o napretku.

Bela kuća je kao američke pregovarače poslala direktora CIA Bila Bernsa i američkog izaslanika za Bliski istok Breta Mekgurka, a učestvovali su i katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Stejt department je danas potvrdio da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Izrael u nedelju u cilju unapređenja pregovora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravo u vatru: Srpski helikopteri gase požar u Nacionalnom parku Sutjeska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA