Još tri slučaja bolesti od koje ceo svet strahuje registrovana izvan Afrike

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Bolest se proširila van Afrike, prvi slučaj zabeležen i u Evropi

Nakon što je Švedska prijavila da je registrovala prvi slučaj majmunskih boginja u Evropi, Pakistan je saopštio da je takođe registrovao tri nova slučaja ove bolesti.

Mutantni oblik virusa koji izaziva osip trenutno se naglo širi Afrikom, ubijajući oko 10 odsto zaraženih.

Potomak je smrtonosnog soja mpoks klase 1, ranije poznatog kao majmunskih boginja, i razlikuje se od blage verzije koja se proširila na više od deset zemalja 2022. godine.

Međutim, zdravstvena agencija Pakistana rekla je da još nije jasno da li su tri evidentirana slučaja isti soj i odakle je virus potekao.

Do ovoga je došlo samo dan nakon što je Švedska prijavila prvi slučaj nove smrtonosne forme, što je prvi put da je registrovan izvan Afrike.

U četvrtak je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe proglasila tekuću epidemiju majmunskih boginja za globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje, drugi put u dve godine.

Najmanje 450 ljudi je preminulo tokom prve pandemije u Demokratskoj republici Kongo, i bolest se od tada proširila na oblasti centralne i istočne Afrike.

Mpoks, poznatiji i kao majmunske boginje šire se pri bliskom kontaktu, pri dodirom kože o kožu, tokom intimnih odnosa, a može da se prenese ukoliko zaražena osoba priča ili diše u blizini vas.

Simptomi su u početku poput gripa, a mogu se pojaviti i lezije na koži. Bolest može dovesti i do smrti, a sadašnja statistika pokazuje da svaka četvrta od 100 obolelih osoba premine.

Postoje dve vrste mpoksa, "Clade 1" i "Clade 2". Iako je "Clade 2" izazvao vanrednu situaciju u javnom zdravstvu 2022. godine, ona je bila relativno blaga i već se pojavila u Švedskoj.

Švedska agencija za javno zdravlje saopštila je da je "Clade 1" verovatno povezan sa "većim porastom težeg toka bolesti i većom smrtnošću".

Navodi se da se Clade 1 češće širi bliskim kontaktima unutar domaćinstava i često na decu, dok se blaža varijanta uglavnom širi seksualnim kontaktom.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. avgust 2024 | 10:44

    Oćemo li sad svi morati raditi prc testove pre ulaska u radnje,autobuse....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA