Izrael je postigao maksimum, ali dve stvari i dalje su veliki problem: Najpreciznija analiza rata u Gazi

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 0

Da li je Hamas uništen, može li se oporaviti, kako rešiti problem s taocima...

Izrael je postigao sve što je mogao vojnim putem u Pojasu Gaze, prema visokim američkim zvaničnicima, koji kažu da nastavak bombardovanja samo povećava rizike po civile, dok se mogućnost daljeg slabljenja Hamasa smanjila.

Dok Bajdenova administracija pokušava da ponovo pokrene pregovore o primirju, sve veći broj zvaničnika iz oblasti nacionalne bezbednosti smatra da je izraelska vojska ozbiljno oslabila Hamas, ali da ga nikada neće moći potpuno eliminisati, piše The New York Times.

U mnogim aspektima, izraelska vojna operacija je nanela mnogo veću štetu Hamasu nego što su američki zvaničnici predviđali kada je rat počeo u oktobru.

Prema zvaničnicima, izraelske snage sada mogu slobodno da se kreću kroz Gazu, a Hamas je teško oštećen. Izrael je uništio ili zauzeo ključne puteve snabdevanja iz Egipta u Gazu. Izraelska vojska je prošlog meseca saopštila da je oko 14.000 boraca u Gazi ubijeno ili zarobljeno. (Američke obaveštajne agencije koriste drugačije, konzervativnije metodologije za procenu gubitaka Hamasa, iako je tačan broj poverljiv.)

Izraelska vojska takođe tvrdi da je eliminisala polovinu vođstva Kasam brigada, vojnog krila Hamasa, uključujući vodeće lidere Mohameda Deifa i Marvana Isu.

Kako ostvariti najveći cilj?

Međutim, jedan od najvećih ciljeva Izraela — povratak oko 115 živih i mrtvih talaca koji su još uvek u Gazi nakon što su oteti u napadima Hamasa 7. oktobra — ne može se postići vojnim putem, prema trenutnim i bivšim američkim i izraelskim zvaničnicima.

General Džozef L. Votel, bivši komandant američke Centralne komande, rekao je da je "Izrael uspeo da poremeti Hamas, ubije mnoge njihove vođe i u velikoj meri smanji pretnju po Izrael koja je postojala pre 7. oktobra." Hamas je sada "umanjena" organizacija, dodao je. Ali, oslobađanje talaca može se postići samo pregovorima.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga, pukovnik Nadav Šošani, izjavio je da "IDF i njegovi komandanti ostaju posvećeni ostvarivanju ciljeva rata da se demontira Hamas i vrate naši taoci, i nastaviće da deluju odlučno da bi to postigli."

Najnovija američka procena dolazi u trenutku kada zvaničnici administracije pokušavaju da postignu dogovor o primirju u Gazi i možda spreče odmazdu Irana i njegovih saveznika zbog nedavnih izraelskih atentata na vodeće lidere proksi grupa koje podržava Teheran.

Direktor CIA, Vilijam Berns, trebalo bi da stigne danas u Katar. Bret Mekgurk, Bajdenov koordinator za Bliski istok, otišao je u Egipat i Katar. Amos Hohstajn, visoki savetnik Bele kuće, stigao je u Liban. Jedna od poruka koju zvaničnici planiraju da prenesu jeste da Izrael ima malo toga više što može postići protiv Hamasa.

Hamas uspeva da preživi

U utorak, ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je s izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom dok su se pripremali za moguće odmazde Irana ili Hezbolaha u Izraelu.

Tenziјe unutar vlade premijera Benјamina Netanјahua su јoš jednom izbile u јavnost ove nedelje nakon što su mediji izvestili da јe Galant u privatnom razgovoru doveo u pitanje premijerov cilj "totalne pobede" nad Hamasom.

Ostin i drugi zvaničnici iz Bajdenove administracije dele Galantovo mišljenje da je dogovor o primirju koji bi vratio taoce u najboljem interesu Izraela.

Najnovije izraelske vojne operacije američki analitičari vide kao strategiju "udri krticu". Kada Izrael prikupi obaveštajne podatke o mogućem pregrupisanju boraca Hamasa, izraelska vojska kreće u napad na njih.

Međutim, američki zvaničnici sumnjaju da će taj pristup doneti odlučujuće rezultate. Da bi sprečio svoje borce da budu meta, Hamas ih je pozvao da se sakriju u svoj ogromni sistem tunela ispod Gaze ili među civilima. Od početka rata, osnovna strategija Hamasa bila je preživljavanje, i to se nije promenilo, kažu američki zvaničnici.

Promena taktike

Jakov Amidror, penzionisani general-major koji je bio Netanjahuov savetnik za nacionalnu bezbednost, odbacio je ideju da Izrael nema više šta da dobije u Gazi putem sile.

"Dostignuća Izraela u Gazi su impresivna, ali daleko su od onoga što bi trebalo postići", rekao je Amidror, koji je sada saradnik u Jevrejskom institutu za nacionalnu bezbednost Amerike. "Ako Izrael sada povuče svoje snage, za godinu dana Hamas će ponovo biti jak."

On je naglasio da bi zaustavljanje rata sada bilo "katastrofa" za Izrael.

Potrebna su još dva do tri meseca intenzivnih borbi u centralnoj i južnoj Gazi, dodao je. Nakon te faze, Izrael bi mogao preći na obaveštajna hapšenja i napade tokom oko godinu dana kako bi eliminisao preostale borce Hamasa i infrastrukturu oružja pre nego što dopusti drugoj strani da preuzme upravljanje Gazom, rekao je.

Izrael je pokušavao da ošteti tunele, ali nije uspeo da ih uništi, kažu američki zvaničnici. Neki od većih kompleksa tunela, koje je Hamas koristio kao komandne centre, postali su neupotrebljivi. Ali mreža se pokazala mnogo većom nego što je Izrael predvideo i ostaje efikasan način da Hamas sakrije svoje vođe i pomera borce.

Iako je izraelska vojska zauzela teritoriju i ubila borce Hamasa od severa do juga Gaze, morala je više puta da se vraća jer su se borci Hamasa pregrupisavali. Na primer, Izrael je oslabio kontrolu Hamasa u kampu Džabalija, na severu Gaze, ali je morao da se vrati u to područje u maju nakon što se grupa reorganizovala tokom moći.

Nastavak igre mačke i miša

Trenutni i bivši zvaničnici Pentagona žale se da Izrael još nije dokazao da može obezbediti sve oblasti u Gazi koje je zauzeo, posebno nakon povlačenja svojih snaga. Čak i kada Izrael koristi manje bombe od 113 kiograma kako bi uništio džepove otpora, kao što su ga američki zvaničnici savetovali, njegova vojska i dalje ubija civile, kao što je to učinila prošlog vikenda kada je školski kompleks u kojem su se sklonili raseljeni Palestinci u Gazi pogođen u vazdušnom napadu.

"Hamas je teroristička organizacija — za njih je samo preživljavanje pobeda", rekla je Dana Straul, bivša najviša zvaničnica Pentagona za politiku na Bliskom istoku koja je sada naučnica u Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku. "Oni će nastaviti da se regrupišu i pojavljuju nakon što IDF kaže da je očistio oblast bez daljih planova za bezbednost i upravljanje u Gazi."

Uprkos svim razaranjima koja su naneta enklavi izraelskim bombama i svim palestinskim borcima koji su ubijeni, Hamas i dalje zadržava određenu vojnu snagu.

"Hamas je u velikoj meri oslabljen, ali nije uništen, i Izrael možda nikada neće postići potpuno uništenje Hamasa", rekao je Ralf Gof, bivši visoki zvaničnik CIA koji je služio na Bliskom istoku.

Ali američki zvaničnici veruju da je Izrael postigao značajnu vojnu pobedu. Hamas više nije sposoban da planira ili sprovodi napad razmera onog od 7. oktobra, a njegova sposobnost da pokrene manje terorističke napade na Izrael je dovedena u pitanje, kažu oni.

Hamas je toliko oštećen u ratu da su njegovi zvaničnici rekli međunarodnim pregovaračima da su spremni da se odreknu civilne kontrole nad Gazom u korist nezavisne grupe nakon što se postigne primirje. Koliko dugo će Hamas biti spreman da se odrekne dela svoje moći zavisiće od toga šta se dešava nakon primirja i kakve ustupke je Izrael spreman da napravi, rekli su američki zvaničnici.

Hamas je pretrpeo značajan udarac u maju, prema američkim zvaničnicima, kada je izraelska vojska izvršila invaziju na Rafu, na jugu Gaze. Zvaničnici u Vašingtonu su upozoravali na tu operaciju jer su se plašili velikih humanitarnih posledica. Ali Izrael je iskoristio okupaciju Rafe da preseče tunele između Egipta i Gaze, kritičan put snabdevanja oružjem za Hamas.

Kontrola granice

Izrael je takođe u maju zauzeo pojas zemlje duž južne granice Gaze, ispunjavajući još jedan cilj invazije, iako to nagoveštava dalju izolaciju Palestinaca.

Taj pojas, koji Izrael naziva koridor Filadelfi, a Egipat Salah al-Din, širok je oko 90 metara i proteže se oko 13 kilometara od izraelske granice do Sredozemnog mora. Na severoistoku je Gaza, dok se Egipat nalazi na jugozapadu. Egipatski graničari nadgledaju to područje prema sporazumu koji je sklopljen s Izraelom 2005. godine, kada su se izraelske snage tada povukle iz Gaze.

Izrael je optužio Hamas da koristi tunele ispod tog pojasa za krijumčarenje oružja i osoblja. Ali ti tuneli su takođe korišćeni za dopremanje hrane i drugih potrepština u Gazu.

Vojni zvaničnici kažu da je zauzimanje pojasa dodatno izolovalo teritoriju, koja se već suočava sa krizom gladi.

Dok je Izrael uspeo da spase neke taoce iznad zemlje u složenim operacijama, mnogi od talaca su sakriveni u mreži tunela.

Jedino rešenje za taoce

Zvaničnici Bajdenove administracije kažu da je diplomatija jedini način na koji Izrael može postići možda svoj najveći cilj — vraćanje talaca.

Da bi Hamas pristao da oslobodi taoce, američki zvaničnici kažu da je ključno da se grupi ponude podsticaji da ostane po strani nakon što se postigne dogovor o primirju. Najveći podsticaj, kako kažu američki zvaničnici, je značajan put ka nezavisnoj palestinskoj državi.

Ako dođe do primirja, Hamas će se boriti da povrati snagu. Moraće da se ponovo naoruža sa smanjenim protokom oružja iz Irana, kažu analitičari i zvaničnici, i moraće da započne, što bi mogao biti težak proces, regrutovanja boraca iz rata iscrpljene palestinske populacije.

Najveća nepoznanica za Izrael i Palestince je ko ili šta dolazi posle Hamasa, kažu američki i drugi zapadni zvaničnici.

(Telegraf.rs)

Video: Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: AW119 Koala Helikopterskog servisa Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA