Zelenski: Ukrajina postiže svoj strateški cilj operacijom u Kurskoj oblasti

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

U svom noćnom obraćanju objavljenom na Telegramu, predsednik Ukrajine je ponovo apelovao na saveznike da dozvole dalekosežne udare na ciljeve unutar Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je pohvalio ''dobar napredak'' snaga u ruskoj Kurskoj oblasti, rekavši da Kijev postiže svoj strateški cilj u toj operaciji.

U svom noćnom obraćanju objavljenom na Telegramu, Zelenski je ponovo apelovao na saveznike da dozvole dalekosežne udare na ciljeve unutar Rusije.

''Što su odluke saveznika hrabrije, to manje Putin može da uradi“, rekao je on, prenosi Rojters.

Ranije danas, Zelenski se sastao sa visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost, sa kojima je razgovarao o situaciji u Kurskoj oblasti, uključujući stvaranje tampon zone radi obezbeđivanja humanitarne pomoći.

Kako je naglasio, Ukrajina štiti sebe i živote svojih građana u pograničnim zajednicama i preduzima akcije na ruskoj teritoriji, piše Ukrinform.

''Naše snage striktno poštuju zahteve međunarodnih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava“, uverio je Zelenski.

Ministarstvo odbrane je nakon sastanka saopštilo da su ukrajinske snage napredovale jedan do dva kilometra u Kurskoj oblasti i zarobile 100 ruskih vojnika.

Glavnokomandujući ukrajinskih Oružanih snaga Oleksandar Sirski je potvrdio u ponedeljak da ukrajinska vojska sprovodi ofanzivnu operaciju na teritoriji Kurske oblasti, a Volodimir Zelenski je u utorak saopštio da su 74 naselja Kurske oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Zelenski je prethodno rekao da su ukrajinske snage nastavile da napreduju u pograničnom regionu i da su se od početka dana pomerile napred za jedan do dva kilometra u različitim pravcima, piše Skaj njuz.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji, nakon čega je više od 76.000 Rusa evakuisano iz te oblasti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    14. avgust 2024 | 19:58

    Ljudi, ovo su gluposti da vece ne mogu biti. Znači, melju ih Rusi tamo, tj. spec naz Ahmat. I naleteli su na vojnike iz nato koji su usli zajedno sa ukraincima u Rusiju.

  • Aleksa

    15. avgust 2024 | 12:07

    Samo napred Zelenko. Pobeda je blizu 💪🏻🇺🇦

  • Čika Velja

    15. avgust 2024 | 10:16

    Ako je propast strateški cilj,onda im ide odlično!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA