Danijelu (4) zbog jakog kašlja rekli da ima virus, a dobio je sepsu: 4 puta išao u bolnicu, na kraju umro

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Dana 26. marta otac i majka, primetili su da Danijel "zviždi i ima lavlji kašalj" zbog čega su ga odveli na Odeljenje za hitne slučajeve u bolnici Royal Free, gde mu je dijagnostikovana krepitacija pluća, odnosno pucketanje pluća

Osoblje bolnice u severnom Londonu optuženo je da je propustilo i obavilo nepotpune medicinske preglede četvorogodišnjeg dečaka u danima pre nego što je umro od sepse, saopštila je istraga.

Danijel Klosi (4) preminuo je u bolnici Royal Free u Kamdenu 2. aprila prošle godine od sepse usled propusta lekara koji su ga lečili misleći da dete ima virus.

Roditelji su dečaka vodili u bolnicu čak četiri puta u roku od nedelju dana, uključujući dva puta u jednom danu. Drugi put su bili otpušteni uz savet da mu daju kalpol i ibuprofen.

Kastriot Klosi, Danijelov otac, opisao je svog sina, koji je imao autizam, kao "živahnog dečaka" bez drugih zdravstvenih problema.

Dana 26. marta on i Danijelova majka, Lindita Aluši, primetili su da Danijel "zviždi i ima laringitis" zbog čega su ga odveli na Odeljenje za hitne slučajeve Royal Free bolnice, gde mu je dijagnostikovana krepitacija pluća, odnosno pucketanje pluća.

Vratili su se 30. marta, ali su tada lekar i medicinska sestra insistirali da Danijel ima virus i rekli da treba da "ide kući i odmori se", navodi se u saopštenju.

Međutim, dečakovo stanje se naglo pogrošalo 1. aprila kada je "iznenada prestao da jede i pije".

"Rečeno mi je da su mu pluća čista i da boluje od virusa", ​​rekao je Danijelov otac, piše Independent.

"Bila sam zaista zabrinuta i osećala sam se kao da je doktor morao da mi kaže da Daniel ima virus umesto da otkrije šta je pravi problem", dodaje majka.

Nakon što je Danijel ponovo otpušten, porodica iz Kentiš Tauna, u severnom Londonu, vratila se oko 16.30 časova kući ali je dečak krenuo da "plavi", usne su mu bile isputacle, a nos, ruke i stopala su "pocrveneli".

Danijel je umro u ranim satima 2. aprila.

Daniel Klosi Foto: Family Handout/PA

Dr Šrabhi Agarval, lekar Hitne pomoći, prvi put je videla Danijela oko 3.30 ujutro 31. marta. Ona je u istrazi rekla da je Daniel izgledao "malo nesrećno", ali ne i klinički loše, a da su mu pluća "izgledala čisto".

Doktor mu je uzeo bris oko 3.30 ujutro i rekao da mu je temperatura "opet bila normalna" oko sat vremena kasnije.

"Pošto su svi brisevi bili negativni i Danijel se osećao bolje, odlučila sam da ih otpustim", rekla je dr Agarval.

Ona je u istrazi rekla da je odlučila da ne zakaže analizu krvi jer nije bilo "nikakvih znakova".

Sud je čuo da je poslednji niz medicinskih opservacija Danijela tokom posete bio u 4.30 ujutro, ali je otpušten tek u 8 sati.

"To je zaista predugačak razmak, zar ne?", upitala je mrtvozornik Meri Hasel.

Doktorka koja je lečila Danijela rekla da je da je to zaista bio predugačak razmak i da je mogla da mu "odmah uvede antibiotike".

Daniel Klosi Foto: Family Handout/PA

"Ja sam se tada pridržavala svih smernica, svih protokola. Odluku sam donela na osnovu mog pregleda i nalaza", rekla je.

Dr Mudhen Al-Adnani, patolog koji je obavio obdukciju Danijela, rekao je da je dečakovo levo plućno krilo "bilo u teškom stanju" i da je imao upalu pluća.

Patolog je kao uzrok smrti naveo sepsu koja je nakon infekcije dospela u Danijelov krvotok. Simptomi ovog stanja mogu da se ispolje u roku "od nekoliko sati do nekoliko dana".

Lusi Parker, trijažna sestra koja je brinula o Danijelu, kaže da nije bilo nikavih nagoveštaja o njegovom stanju, ali da otkucaji srca i krvni pritisak nisu uopšte mereni.

Međutim, sestra je primetila da je Danijel tokom četvrte posete izgledao "drugačije", a da je na odeljenju tog dana bio haos.

U jutarnjoj smeni, pedijatrijska sestra je zatekla oca i sina kako spavaju u čekaonici, a posle je saznala da su na pregled čekali i do četiri sata. Probudila ih je kako bi odradili neke testove.

Danijel je preminuo sutradan, 2. aprila u ranim jutarnjim časovima.

Istraga o ovom slučaju će biti nastavljena u sredu.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA